Francuska pozvala kosovske vlasti da se uzdrže od jednostranih akcija 1Foto: EPA/ STEPHANE DE SAKUTIN/ POOL

Francuske vlasti izrazile su zabrinutost zbog nedavne akcije policije na severu Kosova kada su zatvorene filijale Poštanske štedionice, te su pozvale kosovske vlasti da se uzdrže od daljih jednostranih akcija.

„Francuska poziva kosovske vlasti da se uzdrže od svake dalje jednostrane akcije, a ohrabruje dve strane (Beograd i Prišrinu) da se vrate za pregovarački sto i rade na najnovijem kompromisnom predlogu koji je predstavilo evropsko posredovanje, jedinoj realnoj osnovi za postizanje sporazuma koji bi omogućio kvalifikovanim korisnicima da primaju finansijske transfere iz Srbije“, navodi se u saopštenju francuskog Ministarstva spoljnih poslova.

Dodaje se da „nove jednostrane akcije doprinose zaoštravanju tenzija i ugrožavaju tekuće razgovore, pod okriljem Evropske unije, u cilju pronalaženja privremenog rešenja za ljude pogođene primenom regulative Kosovske centralne banke“.

Francuska diplomatija je navela da jednostrane akcije „utiču na svakodnevni život srpske zajednice na Kosovu i protive se naporima za normalizaciju odnosa sa Srbijom, što je preduslov za realizaciju evropske perspektive dve zemlje“.

Kosovska policija je u ponedeljak ušla je u Trezor banke Poštanske štedionice i još pet filijala u Severnoj Mitrovici, Leposaviću, Zvečanu i Zubinom Potoku. Saopšteno je da su pored zatvaranja šest „nelegalnih“ jedinica Poštanske štedionice oduzeti i „razni materijalni dokazi“, među kojima je 1,6 miliona evra i 75 miliona dinara (oko 640 hiljada evra).

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari