Francuski predlog: Evropska politička zajednica jačala bi veze sa EU i pre članstva 1Foto: EPA-EFE/JOHN THYS / POOL

Evropska politička zajednica, za čije se formiranje zalaže predsednik Francuske Emanuel Makron (Emmanuel Macron), bila bi otvorena za evropske države koje dele zajedničke demokratske vrednosti, bez obzira da li su članice Unije ili ne, i ne bi predstavljala zamenu za proces proširenja niti za postojeće panevropske organizacije i procese saradnje, navodi se u nezvaničnom francuskom dokumentu u čiji je sadržaj agencija Beta danas imala uvid.

Evropska politička zajednica, kako se predlaže, imala bi formu lagane pravne strukture sa mogućnošću odlučivanja, uz poštovanje autonomije odlučivanja EU i svake države članice i sastajala bi se nekoliko puta godišnje na nivou šefova država ili vlada kao i na ministarskom nivou.

To ne bila alternativa članstvu u EU, ni zamena za proces proširenja već naprotiv, jer bi evropskim državama koje žele da se pridruže Uniji omogućila jačanje veza sa državama članicama EU pre pristupanja, kako u političkom, tako i u smislu pratećeg učešća u određenim politikama EU, uključujući, gde je to prikladno, kroz postepenu integraciju u unutrašnje tržište EU, pojašanjava se u francuskom predlogu.

Evropska politička zajednica bi ojačala političke, ekonomske, kulturne i bezbednosne veze između svojih članica i to bi predstavljalo forum za koordinaciju, donošenje odluka i projekte saradnje kako bi se na konkretan način odgovorilo na izazove sa kojima se suočavaju sve zemlje na evropskom kontinentu: pitanja spoljne i bezbednosne politike, klimatske promene i snabdevanje energijom i drugim sirovinama, preehrambena bezbednost, razvoj infrastrukture i međusobno povezivanje, mobilnost, migracije, borba protiv organizovanog kriminala, odnosi sa drugim geopolitičkim akterima.

U tekstu se navodi i da zajednica ne bi predstavljala zamenu za Savet Evrope, OEBS ili transatlantske odnose.

Kao razlog za njeno osnivanje navodi se da politika proširenja EU, zbog zahteva za reformama neophodnim za pridruživanje EU i nužnog trajanja procesa, danas ne nudi neophodan politički okvir koji bi mogao da odgovori na hitne istorijske i geopolitičke potrebe proizašle iz rata protiv Ukrajine i da razvije političko strukturisanje evropskog kontinenta.

Zbog toga predlažemo da se ove godine stvori Evropska politička zajednica između svih evropskih država koje žele zajedno da doprinesu bezbednosti, stabilnosti i prosperitetu kontinenta, navodi se u francuskom dokumentu.

Ta zajedenica bi, kako se precizira, bila otvorena za evropske države koje dele zajednički skup demokratskih vrednosti, bez obzira da li su članice Unije ili ne i bez obzira na prirodu njihovih trenutnih odnosa sa Evropskom unijom: da li žele da joj se pridruže, ili su je napustili, ne planiraju da joj se pridruže ili su sa njom povezani samo ekonomskim sporazumima.

O francuskom predlogu za formiranje Evropske političke zajednice trebalo bi da se raspravlja na Evropskom savetu 23. i 24. juna kada će na dnevnom redu biti i zahtevi za članstvo Ukrajine, Moldavije i Gruzije u EU.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari