Funkcioner opozicije traži da se sasluša Kurti zbog istrage smrti Astrita Deharija 1Foto: Twitter/@albinkurti

Funkcioner opozicione Demokratske partije Kosova Perparim Gruda na konferenciji za novinare zatražio je da se razjasni slučaj nestanka uzoraka krvi u slučaju istrage smrti Astrita Deharija, sa Instituta za sudsku medicinu.

Gruda je pozvao tužilaštvo da sasluša premijera Aljbina Kurtija i ministarku pravde Aljbuljenu Hadžiu, nakon objavljivanja novih činjenica i intervencija vlade u ovom slučaju, prenosi Reporteri.

„Slučaj Dehari je tragičan slučaj, koji se ne može dalje politizovati, zato tražimo od državnog tužioca da sasluša premijera Kurtija i ministarku Hadžiu, kako bi konačno saznali kako su nestali uzorci krvi u slučaju Dehari, ne bi li otkrili punu istinu“, rekao je Gruda.

Prema Grudinim rečima, premijer Kurti i ministarka Hadžiju treba da objasne javnosti zašto ćute protiv optužbi koje ih direktno uključuju u zločin nestanka uzoraka iz slučaja Dehari.

„Javno mnjenje je poslednjih dana obavešteno o novim činjenicama u vezi sa nestankom uzoraka na Institutu za sudsku medicinu pri Ministarstvu pravde. Izneti navodi uključuju premijera Kurtija i ministarku pravde Aljbuljenu Hadžiu kao učesnike u nestanku ovih uzoraka iz Instituta za sudsku medicinu“, kaže Gruda.

Gruda je dodao da Kurti i ministarka Hadžiu treba da razjasne šta znaju o nestanku uzoraka, šta su do sada preduzeli da bi se otkrila puna istina i okolnosti nestanka ovih dokaza i da objasne zašto ćute na optužbe koje ih direktno uključuju u nestanak dokaznog materijala.

On je u ime DPK izrazio zabrinutost zbog kontinuiranih napada ministarke Hadžiu na nezavisne pravosudne organe, dodavši da se na taj način otkriva totalitarni mentalitet koji vlada Kosovom.

„Na sudskom ročištu na kojem je odgovarala za bacanje suzavca, izvršila je javni pritisak na tužioca tražeći da povuče optužnicu protiv nje. ‘Povucite se, još nije kasno’, rekla je tužiocu. Kada će ministarka Hadžiu biti kažnjena? Ovo je pitanje koje bi svi trebalo da postavimo. To se ne može desiti u demokratskoj zemlji. Ne smemo da zaboravimo da je ona, osim što je optužena u ovom slučaju i ministarka pravde“, istakao je Gruda.

Ocenio je da ministarka Hadžiu nije stala na tome. jer je nakon što je kao optužena naredila tužiocu da se povuče, napala opoziciju, rekavši da ili treba da sarađuje sa vlašću, ili da ćuti, otkrivajući tako totalitarni karakter koji vlada Kosovom.

„Da budemo načisto, nećemo ni ćutati ni predati se“, naglasio je Gruda.

Aktivista Samoopredeljenja Astrit Dehari optužen je 2016. za terorizam i nezakonito posedovanje oružja.

Preminuo je 5. novembra u zatvoru u Prizrenu pod nerazjašnjenim okolnostima, a po Izveštaju ekspertize Švajcarskog instituta za sudsku medicinu u Lozani pokazala je da nije reč o samoubistvu, kako su prištinske vlasti tvrdile.

Porodica Dehari okrivila je za to bivšeg tužioca u Prizrenu, Silja Hodžu i nekoliko drugih imena na Kosovu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari