Gavrilović: Dijalog o izborima je utakmica u kojoj ne znamo ni igrače ni pravila, ali daje nadu 1foto FoNet Milica Vučković

„Razgovor vlasti i dela opozicije daje nadu da bi neke stvari mogle da se promene, ali i dalje imamo utakmicu u kojoj ne znamo ko su igrači, po kojim pravilima se igra i ko će da bude sudija“, kazao je za N1 Zoran Gavrilović iz BIRODI-ja.

Nakon današnjih razgovora vlasti i dela opozicije, poslanik Radomir Lazović rekao je da su predstavnicima vlasti predali zahteve u vezi sa izbornim uslovima, kao i da će se razgovori nastaviti do srede, do kada im je dat rok da se izjasne da li će prihvatiti zahteve ili ne.

„Očito da i sama opozicija ima neke signale da bi neke stvari mogle da se promene, verovatno i sama retorika predstavnika opozicije daje nadu da bi nešto moglo da se desi. Međutim, mi ovde imamo utakmicu a da ne znamo ko su igrači, po kojim pravilima se igra i ko će da bude sudija. Da li Vučić može da bude na listi, po kojim pravilima se igra, kada će biti utakmica, a tu je i komisija koja bi to sve nadgledala i vršila analizu biračkih spiskova“, kazao je Gavrilović u Danu uživo na N1.

Kako je rekao, došli smo u situaciju da je u Srbiji doveden u pitanje izborni proces.

„I da budemo jasni, ovo što traži opozicija nije ništa ekstra, možda samo to pomeranje izbora, sve ostalo je samo poštovanje zakona. Po meni, pvo je nešto ponižavajuće za državu, jer smo mi barem na papiru još uvek demokratska zemlja, gde se najvažniji organi biraju na izborima. Ovo je daleko od izbora što imamo sada“, naglasio je Gavrilović.

Na pitanje možemo li da na ovaj susret predstavnika vlasti i opozicije da gledamo pozitivno, Gavrilović podseća da je poslednji njihov dijalog bio 2022. godine, uz posredstvom evroparlamentaraca.

„Nastup i Radomira Lazovića i Miloša Jovanovića daju nadu da ima nekih signala, jer mislim da ni vlasti ne odgovara da se uđe u neku vrstu bojkota. Nadam se, ajde da poverujemo da postoji svest i od vlasti da je ovo daleko od onoga što Srbiji treba“, izjavio je Gavrilović.

Komentarišući obraćanje predsednice Skupštine Srbije Ane Brnabić nakon kolegijuma sa opozicijom o izveštaju ODIHR-a o izborima, Gavrilović podseća da ta organizacija od 2016. godine ukazuje na to da su mediji pod kontrolom vlasti.

„Ovo su jako dobre vesti da je izgleda proradio razgovor i komunikacija, mene raduje, da budem iskren, i ja sad vidim zašto i opozicija na prvom obraćanju nije htela da ide đonom“, rekao je.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari