Gavrilović: Sa Kurtijem se može razgovarati, ali ne znam da li je spreman za dogovor 1Foto: Twitter Party of European Socialists @PES

Miodrag Gavrilović, potpredsednik Demokratske stranke, na sastanku Partije evropskoh socijalista i demokrata u Ljubljani, imao je niz susreta, sa evropskim zvaničnicima, a razgovarao je između ostalog i sa Albinom Kurtijem, premijerom, Kosova, čija je partija ,takođe, članica PES-a. To je, kako kaže Gavrilović bio kurtoazan i kratak razgovor iz koga se može zaključiti da je razgovor moguć, ali da dogovor ipak zavisi od niza drugih okolnosti.

Moj utisak je da se sa Kurtijem može razgovarati, ali da od mnogih pratećih okolnosti zavisi da li je sa njim moguće i postići neki dogovor. Ne mogu da tvrdim da je Kurti spreman za dogovor, niti da li se sa njim uopšte može nešto i dogovoriti, jer ni ja, kao ni javnost u Srbiji ne raspolažemo informacijama o dosadašnjim pregovorima na relaciji Beograd – Priština. Ne znamo o čemu je razgovarano i da li je nešto dogovoreno.

Zbog toga smo hendikepirani i nedostatak informacija je i razlog zbog koga i moj razgovor sa Kurtijem nije tekao kako sam hteo”, kaže Gavrilović za Danas i dodaje da nije sebi mogao da dopusti da pita Kurtija šta se on to dogovorio sa Vučićem. Ali da je činjenica da javnost u Srbiji nema informacije o toku pregovora.

Na pitanje da li je ipak imao neki konkretan zahtev za kosovskog premijera, sagovornik Danasa kaže da je zamolio Kurtija da pokaže malo više dobre volje i da spusti loptu prema srpskoj zajednici.

“Iskoristio sam priliku da pitam Kurtija koliko je kao političar, nopterećen ratnim zločinima, spreman da, bez stigmatizacije dela teritorije i enklava na kojima žive Srbi, uloži više napora za njihovo uključivanje u život na Kosovu. Složili smo se da su razgovori važni i da vraćaju smisao životu na Kosovu. Kurti mi je odgovorio i da se trudi, ali da nema adekvatnu atmosferu. Šta god to značilo“, ističe Gavrilović i dodaje da

Demokratska stranka, kao opoziciona partija ne može da utiče na bilo kakve dogovore, naročito kada ne raspolaže podrobnim i valjanim informacijama o čemu režim pregovara, ali da je važno da se razgovara.

Gavrilović ističe da bi u dijalogu Beograda i Prištine mogla da pomogne i Partija evropskih socijalista, u smislu medijatora. I da tu postoji dobra volja.

Na pitanje kako komentariše naslove u domaćin tabloidima u kojima ga optužuju da bezbrižno ćaska i da se smeška u razgovaru sa Kurtijem, dok Srbi na Severu Kosova istovremeno strahuju za svoje živote, sagovornik Danasa kaže da niko nema tapiju na razgovore sa bilo kim.

“Meni je neprihvatljivo da mi neko, ko sarađuje svakodevno sa vladom Albina Kurtija i čija lista se nalazi u vladi Kurtija i čiji ministri su deo te vlade, spočitava zašto sam se sa nekim rukovao.
Niko nema tapiju na razgovor sa bilo kim u regionu. Ja ne mogu da utičem na odluke, ali mogu da insistiran na dijalogu kako bi Srbi na Kosovu bolje živeli i ja to i činim”, zaključuje Gavrilović u razgovoru za Danas.

Potpredsednik Demokratske stranke, učestvovao je 5. i 6. oktobra na sastanku u Ljubljani u organizaciji Partija evropskih socijalista i demokrata pred „samit o Zapadnom Balkanu 2021“. Teme razgovora bile su evropska perspektiva Zapadnog Balkana, evropska podrška ekonomskom oporavku regiona Zapadnog Balkana, regionalna i evropska saradnja i mogući socijalno-ekonomski oporavak nakon pandemije.

„Razgovori su bili vrlo otvoreni. Učesnici u razgovoru su izneli zabrinutost kako za stanje demokratije u zemljama Zapadnog Balkana, tako i za ekonomski oporavak nakon pandemije. PES podržava plan za ekonomsku pomoć EU zemljama Zapadnog Balkana u iznosu od 30 milijardi evra u narednih par godina. EU je svesna teške situacije izazvane pandemijom kovida i želi da pokaže solidarnost sa svim evropskim državama,“ napominje Gavrilović.

Na sastanku su pored potpredsednika Demokratske stranke Miodraga Gavrilovića, učestvovali i Antonio Costa, premijer Portugala, Pedro Sančez, premijer Španije, Roberto Abela, premijer Malte, Aljbin Kurti, predstavnik privremenih institucija u Prištini, Sana Marin, premijerka Finske, Edi Rama, premijer Albanije, Aleksis Cipras, predsednik Sirize iz Grčke, Tanja Fajon i Matjaz Nemec kao domaćini predstavnici partije Socijaldemokrata iz Slovenije, Fofi Gennimata, bivša predsednica PASOK-a i sadašnja predsednica Pokreta za promene iz Grčke, Peđa Grbin predsednik SDP-a iz Hrvatske, Sergej Stanišev – predsednik PES-a, Žozep Borelj, visoki komesar EU za spoljnu politiku, Saša Magazinović, predsednik poslaničkog kluba SDP-a u parlamentu BiH i mnogi drugi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari