Gde se na putu do Odbora za ustavna pitanja izgubila inicijativa opozicije za intepelaciju Siniše Malog 1Foto FoNet Milica Vučković

Deo opozicionih poslanika upitali su danas predstavnike vlasti gde se zagubila opoziciona inicijativa za interpelaciju ministra finansija Siniše Malog, na putu do Odbora za ustavna pitanja i zakonodavstvo. Pitali su i zbog čega tu inicijatuvu predsednik Skupštine Vladimir Orlić nije dostavio nadležnom Odboru, kao i zbog čega Odbor odugovlači sa odlučivanjem.

Orlić je odgovarajući na primedbe opozicije naveo je da je inicijatvu dostavio Odboru, a Jelena Žarić Kovačević, predsednica Odbora, objasnila je da ne postoji zakonski rok u kome bi se o tome odlučivalo. Zakonski rok, kako je pojasnila, ima Vlada Srbije za odlučivanje, ukoliko joj Odbor dostavi zahtev.

Da podsetimo, 15. decembra poslanici opozicije podneli su zahtev za smenu ministra finansija Siniše Malog. Predato je ukupno 55 potpisa za interpelaciju Malog, zato što je na sednici Skupštine Srbije opoziciju nazvao plaćenicima i izdajnicima.

Na sednici parlamenta na kojoj se raspravljalo o predlogu budžeta za 2023. godinu, Siniša Mali je obraćajući se opoziciji rekao:

„Da li ste ljudi vi svesni šta radite? Da li ste vi svesni ne samo da lažete, nego koliko uništavate svoju zemlju i radite protiv nje kao da vas neko stvarno verovatno plaća da to radite, treba da vas je sramota“, rekao je Mali

Šef Zeleno levog poslaničkog kluba Radomir Lazović rekao je na konferenciji u Skupštini Srbije da ovo nije prva inicijativa koja je zagubila, kao i da je pre toga nestala inicijatia za zabranu iskopavanja litijuma koju je potpisalo 30 000 ljudi..

„Inicijativa za intepelaciju upućena je 15. decembra i bilo je neophodno da je (predsednik parlamenta) Vladimir Orlić, prema Poslovniku, odmah uputi nadležnom odboru, a da nadležni odbor uputi Vladi na izjašnjavanje u roku od 30 dana. Ništa se od toga nije desilo“, rekao je Lazović.

On je izjavio da su poslanici na nedavnom sastanku sa evroparlamentarcima govorili o sličnim problemima, navodeći da se procedure ne poštuju a da propusti jasno govore šta je neophodno da se uradi.

https://www.danas.rs/socijalisti-u-odboru-za-ustavna-pitanja-nece-podrzati-zahtev-za-interpelaciju-sinise-malog-snezana-paunovic-o-kongresu-sps-opoziciji-poslovniku-i-kodeksu/

 

Zoran Lutovac, šef poslaničke grupe DS, rekao je da opozicioni poslanici nisu obavešteni da je postupak „krenuo sa mrtve tačke“.

„Apsolutno nismo informisani da je uopšte krenulo sa mrtve tačke sve ovo, nadležni odbor po saznanjima naših poslanika koji učestvuju u ratu tog odbora nisu dobili informaciju da je ovo pitanje pokrenuto, iako nam pedsednik parlamenta neformalno tvrdi kako je sve po redu i sve po Poslovniku“, rekao je Lutovac.

Naveo je da je Orlić po Poslovniku bio dužan da odmah prosledi nadležnom odboru, a nadležni odbor da preuzima dalje korake – što se nije desilo.

„Poslanici očekuju da se vodi rasprava o postupku Malog i da se Vlada izjasni o tome da li su optužbe Malog stav Vlade. MI tražimo da Mali podnese ostavku, ili da se uputi zahtev parlamentu da ga razreši funkcije potpredsednika Vlade“, rekao je Lutovac,a šefica poslaničke grupe Ujedinjenih Marinika Tepić, podsetila je da je, dok traje njihova konfrencija, u toku debata o poštovanju zakona.

Tepićeva je rekla da vlst ignoriše zakone i procedure za koji primaju plate da ih poštuju.

„Šta se dogodilo i zašto nije stigla do resornog odbora parlamenta“, upitala je šefica poslaničkog kluba Ujedinjeni i dodala da je resorni odbor sinoć imao sednicu, ali na dnevnom redu nije bilo interpelacije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari