Gde su partije DOS 16 godina kasnije? 1Foto: SDPS

Od 19 partija i organizacija koje su nekada činile Demokratsku opoziciju Srbije (DOS) i koje su 5. oktobra srušile režim Slobodana Miloševića, svega šest je i danas aktivno, a od njih čak tri čine vlast zajedno sa SPS i bivšim funkcionerima SRS protiv kojih su se borili pre 16 godina.

Partije koje su do danas opstale su Demokratska stranka, Demokratska stranka Srbije, Nova Srbija, Savez vojvođanskih Mađara, Liga socijaldemokrata Vojvodine i Sandžačka demokratska partija Rasima Ljajića, odnosno danas Socijaldemokratska partija Srbije.

Nova Srbija Velimira Ilića i SDPS Rasima Ljajića već četiri godine nalaze se u vlasti sa socijalistima i Srpskom naprednom strankom, na čijoj su izbornoj listi i bili. Sa njima u vlasti je i SVM.

„Sadašnja Vlada Srbije nastavlja ostvarivanje ključnih ciljeva i vrednosti koje nisu ostvarene 5. oktobra 2000. godine, a proklamovane su pre 16 godina“, ocenjuje ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić za današnju Politiku.

Ljajić je ocenio da su promene nastale zbog 5. oktobra mnogo značajnije nego nedostaci i kao primere naveo što je jedan nedemokratski režim srušen bez prolivanja krvi i većih društvenih posledica, kao i činjenicu da je Srbija vraćena u UN.

„Negativno je to što su i te reforme koje pominjem zaustavljene, a ključna stvar oko tog zastoja jeste sukob među glavnim političkim akterima. Pre svega između DS i DSS, to jest Zorana Đinđića i Vojislava Koštunice. Pojavile su se velike konceptualne razlike i nije ni bilo realno očekivati da koalicija stranaka sa takvim heterogenim stavovima sprovede tako bolne reforme koje su nam još tada bile neophodne“, rekao je on.

Demokratska stranka poslednje četiri godine je u ponovo u opoziciji, a posle 5. oktobra iz nje se izdvojilo još nekoliko novih stranaka – Socijaldemokratska stranka Borisa Tadića, Liberalno-demokratska partija Čedomira Jovanovića, Nova stranka Zorana Živkovića, Zajedno za Srbiju Dušana Petrovića, Levica Srbije Borka Stefanovića, Pokret za preokret Janko Veselinović…, a nakon nedavnih unutarstranačkih izbora spekuliše se da bi mogla biti još neka. DS je od 2008. do 2012. bila zajedno u vlasti sa SPS, ali sa naprednjacima u republičkoj vlasti nije bila nijedna od stranaka koje su iz nje nastale, osim što se LDP otvoreno više puta nudio Aleksandru Vučiću. Od nekadašnjih funkcionera DS danas je blizak SNS Goran Vesić, koji je trenutno na funkciji gradskog menadžera u Beogradu.

Demokratska stranka Srbije takođe se poslednjih godina podelila na nekoliko stranaka, a čini se da njihov rascep još nije konačan. Formirali su poslednji saziv gradske vlasti u Beogradu sa SNS, ali se centrala stranke naknadno predomislila, pa je u gradskoj skupštini ostao jedan deo koji se otcepio od izvorne partije. I danas u DSS traju previranja oko toga ko je za koalicije sa SNS, a ko nije.

Šesta preostala Liga socijaldemokrata Vojvodine trenutno je čvrsto u opoziciji.

Gde su partije DOS 16 godina kasnije? 2

Demokratski centar prestao je da postoji a njen predsednik Dragoljub Mićunović vratio se u DS. Socijaldemokratska unija više nije toliko aktivna, a njen lider Žarko Korać u aktuelni saziv Skupštine Srbije ušao je na listi LDP.

Demohrišćanska stranka Srbije u prošlom sazivu je zajedno sa SPO bila na listi naprednjaka, ali se tokom poslednjih izbora povukla, dok stranka Vuka Draškovića i dalje „sedi“ u redovima SNS.

Ni Demokratska alternativa Nebojše Čovića više ne postoji, ali je njen lider bio blizak saradnik SNS kada su formirali privremeni organ u gradu Beogradu nakon što je smenjen gradonačelnik Dragan Đilas (DS). Trenutno se nalazi na čelu uprava sportskih klubova.

Građanski savez Srbije Gorana Svilanovića, Koalicija Vojvodina Dragana Veselinova, Socijldemokratija Vuka Obradovića, Nova demokratija Dušana Mihajlovića, Reformisti Vojvodine Miodraga Isakova, Pokret za demokratsku Srbiju generala Momčila Perišića, Liga za Šumadiju Branislava Kovačevića, G17 plus Miroljuba Labusa, kasnije Mlađana Dinkića i OTPOR Srđe Popovića takođe više nisu aktivne.

G17 plus je kasnije prerastao u Ujedinjene regione Srbije, koji su jedno vreme bili deo prve vlade koju su formirale zajedno SNS i SPS.

Ministri iz prve vlade

Od ministara iz prve vlade Zorana Đinđića aktivan je u javnom i političkom životu Nebojša Čović, koji je bio potpredsednik vlade, dok je drugi tadašnji potpredsednik Žarko Korać sada poslanik u Skupštini Srbije. Ministarska rudarstva i energetike Kori Udovički bila je prethodnoj, drugoj vladi SNS i SPS, ministarka državne uprave, dok je nekadašnji ministar za državnu upravu Rodoljub Šabić sada poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari