GDF: Beograd glavni krivac za sudbinu Srba prognanih u Oluji 1Foto: BETAPHOTO/ MILOS MISKOV

Građanski demokratski forum (GDF) ocenio je danas, povodom 26. godišnjice stradanja Srba u hrvatskoj vojno-policijskoj operaciji Oluja, da je „nedopustivo manipulisati“ tom akcijom u srpskoj javnosti i „izdvajati je iz čitavog ratnog konteksta“.

Predsednik GDF Zoran Vuletić ocenio je da je Beograd „glavni krivac za početak oružanog sukoba, a u krajnjem ishodu i glavni krivac za sudbinu srpskih prognanika iz Like, Korduna, Banije, severne Dalmacije i Slavonije“.

„Srbija mora da pronađe snagu i da na nekom budućem obeležavanju Oluje govori zvaničnika budu pošteni. Nije rat u Hrvatskoj trajao samo četiri dana već četiri godine. Pre Oluje desili su se: Balvan revolucija, Vukovar i Dubrovnik kada je i nastala nepriznata Republika Srpska Krajina“, naveo je Vuletić a preneo GDF.

Vuletić je ocenio da su nacionalizam i mržnja „i dalje dominantna tema kod većine političkih stranaka na bivšim jugoslovenskim prostorima, posebno u Srbiji gde je došlo do neverovatnog fenomena, sjedinjenja u stavovima vlasti i većeg dela opozicije“.

„Navodna srpska opozicija se sa vlašću nadmeće u tvrdim stavovima prema Kosovu, ljubavi prema Rusiji i Kini, u nacionalšovinizmu i antievropejstvu. Srbija mora da se suoči sa svojom teškom, ratnom prošlošću i da se okrene stvaranju građanskog društva, kao jedinoj mogućoj opciji da se priključi demokratskim evropskim društvima gde prirodno pripada“, naveo je predsednik GDF.

Komentari

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

20 reagovanja na “GDF: Beograd glavni krivac za sudbinu Srba prognanih u Oluji”

  1. Pre : balvan revoucije: dogodio se zakon kojim se Srbi brisu da su konstitutivni narod republike Hrvatske.Postojao je veliki broj Srbi kao i istorijske cinjenice koje pamte zakone NDH protiv unistenja Srba.

  2. Sramota za ovog coveka. zagreb nije nista kriv…isti taj Bg je jedini primio izbegle Srbe iz krajine….gde su bili ostali gradovi iz ex Yu regiona? Podgorica? Ljubljana? Banjaluka?

  3. Svaka čast Gradjanskom demoktazskpm forumu. Potpuno su u pravu. Za žaljenje je što ozbiljni istoričari i akademici pčigledno nemaju petlju da izadju sa istinom i dozvoljavaju politikantima da nastavljaju politiku nacionalističkog trovanja populacije i izvrtanja činjenica.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.