GDF Zorana Vuletića i "Ćale, ovo je za tebe" Petra Đurića potpisuju sporazum o saradnji 1Dizajn: Radenko Topalović; foto FoNet Milica Vučković; N1

Građanski demokratski forum (GDF) Zorana Vuletića i pokret „Ćale, ovo je za tebe“ Petra Đurića do kraja nedelje bi trebalo da završe razgovore nakon koji će potpisati sporazum o saradnji ove dve organizacije, saznaje Danas, a potvrđuju predsednici ove dve opcije.

Vuletić za Danas kaže da razgovaraju, te da je osnova sporazuma ukoliko se dogovorimo će biti Srbija na Zapadu uz prihvatanje svih političkih obaveza koje takav cilj nosi.

– Posebnu pažnju u razgovorima posvećujemo regionalnoj politici koja je glavna prepreka brzom napretku Srbije u EU. Nakon saglasja oko ovih najbitnijih stvari predsedništva treba da donesu konačnu odluku, navodi predsednik GDF.

Ovo saznanje našeg lista kratko je potvrdio je i Đurić.

Ni Đurićev pokret ni Građanski demokratski forum nisu izašli na izbore 3. aprila. GDF je razgovarao sa Socijaldemokratskom strankom Borisa Tadića, ali kako do dogovora o nastupu unutar koalicije „Ajmo ljudi“ nije došlo, GDF je odlučio da na izborima podrži koaliciju „Moramo“ i njihovu predsedničku kandidatkinju Biljanu Stojković. GDF je nastao odvajanjem dela članstva Pokreta slobodnih građana (PSG) kada je za predsednika ove organizacije izabran Sergej Trifunovića. Na čelu GDF pre Vuletića bio je Aleksandar Olenik.

Istorija političke saradnje pokreta „Ćale ovo je za tebe“ je nešto zanimljiva. Pokret je nastao 7. jula prošle godine, simbolično na dan početka demonstracija 2020. godine. Tada je u kameru N1 televizije Đurić izrekao da mu je otac preminuo u Zemunskoj bolnici jer nije bilo dovoljno respiratora,  a prilikom davanja izjave je izrekao rečenicu koja je ime njegovog pokreta. Nakon toga su usledili medijski natpisi u kojima se Đurić targetirao. Đurić je podnosio krivičnu prijavu, a nakon toga se i politički aktivirao. Sarađivao se sa pokretom „Crno na belo“ Vladimira Vuletića. Ranije je Đurić davao podršku profesoru Milošu Koviću, koji je se bunio zbog, kako je tvrdio, političkog progona na Filozofskom fakultetu na kom je profesor. U proteklih nekoliko meseci Đurić je počeo da zastupa proevropske stavove, saradnju sa Haškim tribunalom, suočavanje sa prošlošću…

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari