Glasači svakako misle da Srbija ne može ništa da učini na Kosovu, ko god da je kriv: Koliki je Vučićev rejting? 1Foto FoNet Kostadin Kamenov

Da bi se izračunalo kako se reakcije vlasti i opozicije na tragična dešavanja na Kosovu odražavaju na biračko telo neophodno je da prođe bar 15 do 20 dana od tog događaja.

Kako za Danas kažu istraživači javnog mnjenja i analitičari, činjenica da je Aleksandar Vučić, govoreći o motivima, odgovornosti i upletenosti države i njenih zvaničnika u pogibiju kosovskog policajca i trojice Srba, tokom napada na policiju Kosova, najavio izbore za 17. decembar – govori o njegovoj samouverenosti i spremnosti da na tim izborim odnese ozbiljnu pobedu.

Predrag Lacmanović, izvršni direktor agencije Faktor plus kaže za Danas da građani Srbije generalno, a na osnovu prethodnih istraživanja, ne veruju da Srbija, kao država, može nešto značajno da uradi na Kosovu.

– Jasno je da najveći broj njih ovu krizu vide isključivo kao provokaciju Prištine i vlasti Aljbina Kurtija. Građani Srbije su gotovo uvek na strani Srba bez obzira na to ko je objektivno kriv – kaže naš sagovornik.

Bez obzira šta se dogodilo, dodaje, najveći broj glasača u Srbiji to vidi kao nemogućnost da Srbija reaguje na bilo šta što se na Kosovu događa.

– Glasači u Srbiji, najveći broj građana, uopšte se ne pitaju ko je dao nalog Srbima sa Kosova da izvedu nekakvu akciju… Glasači u Srbiji ni ne znaju ko je Radoičić… – kaže sagovornik Danasa.

Da sam Vučić, ističe Lacmanović, i ja bih dao izbore u decembru.

Glasači su na zimu izritrani

Prema rečima Dejana Bursaća, istraživač Instituta za filozofiju i društvenu teoriju, hipotetička najava izbora od strane Aleksandra Vučića u decembru ove godine, s obzirom na tragične događaje koji su se dogodili na Kosovu, nije najjasnija.

– Nisam siguran da Aleksandru Vučiću odgovoraju izbori u decembru. Zadnji put smo imali izbore na zimu pre 16 godina, a zato postoji razlog. Glasači su na zimu izritirani vremenom, plaćaju velike račune za struju, energente, manjak para je sveprisutan… To utiče negativno na raspoloženje glasača – kaže Bursać za Danas.

Kako dodaje, u ovoj specifičnoj situaciji, da idete na izbore sa vrlo negativnim temama koje dominiraju javnim mnjenje, a to su – rast cena, fijasko na Kosovu, borba protiv nasilja nakon dva masovna majska masakra…

– To su sve vrlo negativne teme za vlast – ističe sagovornik Danasa.

Ne vidim logiku, dodaje, osim toga da Vučić hoće da poptuno izmeni narativ, da zbije redove, da hoće da prebaci i stranku i Srbiju u izborni “mod”, i da misli da se opozicija neće na vreme konsolidovati za ova dva, dva i po meseca, ako izbori zaista budu sredinom decembra.

– Da će se opozicija baviti kolonama, prekommponovanjem sopstvenih redova, da neće uspeti da poentiraju na temema koje sam naveo.
Ja zaista drugu logiku ne vidim. A, iz perspektive vlasti, mislim da bi bilo mnogo bolje da ostave izbore za proleće jer bi do tada mogli da zacementiraju svoju bazičnu kampanju – na ivesticijama, infrastrukturi – kaže Bursać.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari