Glavni izazovi regionalna deponija, reciklažni centar i transfer stanice 1Bane Spasović Foto: Twitter/ @Bane_Spasovic

Gradski odbor SNS odlučio je da građane Požarevca jednom nedeljno informiše o svome radu i o svim temama interesantne za javnost.

Ujedno, prisutnim novinarima omogućeno je da postavljaju razna pitanja lokalnim stranačkim funkcionerima vezana za rad njihovog odbora.

Medijima se obratio predsednik požarevačkog odbora Bane Spasović koji je predstavio šta je sve urađeno u komunalnoj infrastrukturi u Požarevcu u prethodne tri godine. Ujedno je pričao o radu stranačke omladine i humanitarnim akcijama koje je njihov odbor sproveo, kao I o turističkim manifestacijama koje su se održale u prethodnom periodu na teritoriji koje grad pokriva. Spasović je rekao da je sve što je rađeno u prethodne tri godine skladu sa strategijom razvoja Požarevca i prema predizbornom programu SNS.

– Urađeno je ukupno 70 kilometara puteva vrednosti 900 miliona dinara. Asfaltiralo se po gradu, Kostolcu i svim selima. Tako da ravnomerni razvoj sela i grada nije bila predizborna floskula već se sa reči prešlo na dela, rekao je gradonačelnik i nabrojao samo neke od većih investicija u putnoj infrastrukturi na teritoriji Grada Požarevca: Šumadijska, Hilandarska, Knez Milošev Venac, Koste Abraševića, Jugovićeva, ulica u Starom Kostolcu, Jovana Šerbanovića, Hajduk Veljkova… Predsednik požarevačkih naprednjaka je podsetio i da je urađeno nešto što niko nije decenijama kad je u pitanju kišna kanalizacija.

EKOLOGIJA KAO PRIORITET

– Investirano je 290 miliona dinara za gradnju 9,1 kilometara kišne kanalizacije što je doprinelo da više nemamo poplave u gradu. Nekada je sa mnogo manje padavina bilo poplava i više problema, a sada smo svedoci da kad padne preko 40 litara kiše po metru kvadratnom u nekoliko sati više nemamo većih problema u gradu, rekao je Spasović. Održavanjem i izvođenjem radova na koritu Stare Mlava, sela koja su stradala od poplava 2014. godine, Nabrđe, Maljurevac i Bubušinac, prema njegovim rečima, više nemaju problema. U prethodne tri godine izgrađeno je 38 kilometara fekalne kanalizacije vrednosti 340 miliona dinara. Za zamenu azbestno cementnih cevovoda i širenje vodovodne mreže utrošeno je 135 miliona dinara, a urađeno je 7,2 kilometara cevi.

Oko milijardu dinara je od 2016. do 2019. godine uloženo za širenje toplifikacione mreže, a izgrađeno je više od 40 kilometara trase i zahvaljujući tome ugašeno najmanje 1.000 dimnjaka na teritoriji grada Požarevca.

– U toku je gradnja reciklažnog centra i transfer stanice komunalnog otpada, a uredbom Vlade Republike Srbije otpad će se transportovati na regionalnu deponiju u Lapovu, čime rešavamo jedan od gorućih problema grada Požarevca kada je u pitanju ekologija. Do sada je očišćeno 10 divljih deponija i nastaviće se sa njihovim uklanjanjem, izjavio je Spasović. On je prokomentarisao i radove u centru gde je u toku zamena magistralnog toplovoda u Sinđelićevoj ulici preko koga se 2/3 grada snabdeva toplotnom energijom. Vrednost te investicije je 75 miliona dinara, a zamena ovog toplovoda se radi prvi put posle 40 godina.

KULTURA I TURIZAM

Spasović je ovog puta stavio akcenat na ulaganje u kulturu i turističke manifestacije koje su se održale prethodnih nedelja pod pokroviteljstvom grada: „Čorbijada“ u Dubravici, Smotra folklornih ansambala Srbije (SFAS) u Kličevcu, „Dva veka boja na Prugovu“ i „Viminacijum Fest -Mitovi stari i novi“ u Arheološkom parku u Viminacijumu. Spasović se u svom izlaganju osvrnuo i na ulaganje Grada i vlade republike Srbije u JP „Ljubičevo“.

Kada se govori o turizmu, Spasović je naveo i izmeštanje Turističke organizacije u sam centar, sa novim sadržajima, a da će postavljanje Vasilija Baldića, dugogodišnjeg radnika u Turističkoj organizaciji, za v. d.. direktora, doneti novu ponudu gradu. Kao jedan od problema u gradu je nedostatak smeštajnih kapaciteta. Na pitanje novinara da li će grad ulagati u izgradnju novih smeštajnih kapaciteta i izgradnju hotela , Spasović, je rekao da po poslednjoj studiji nedostaje bar 500 kreveta, ali je taj broj sigurno veći i treba da se uradi nova analiza.

SPALIONICA OTPADA

Novinari su Spasoviću postavljali najviše pitanja u vezi izgradnje spalionice opasnog otpada u Požarevcu, gde im je odgovorio kako je on, lično uvek za to da nešto bude po zakonu, kontrolisano i tehnološki opravdano.

– Ništa Grad Požarevac nije potpisao u smislu da smo mi dali neke dozvole i ostalo. To je republička nadležnost i ako prođe sve procedure, onda možemo da pričamo šta će biti sa tom spalionicom i za koje vreme“, rekao je on i dodao kako će o tom pitanju biti javne rasprave, iako ona već postoji preko medija i društvenih mreža.

Spasović tvrdi da Požarevac nije prvi koji će dobiti spalionicu i da postoje potpisani memorandumi u još dva grada gde se čekaju dozvole i usklađivanje zakonskih regulativa.

„Ono što znam sigurno je da će još mnogo gradova ući u postupak rešavanja problema otpada. To mora da se reši i mora da bude najbolja tehnologija. E, to je ono iza čega će grad stati. Tražićemo da bude najbolja tehnologija i da nam se objasni“, naveo je gradonačelnik.

On je napomenuo da Požarevac nije taj koji je prihvatio da se nešto gradi na ovom području, već da se samo obavezao da će ući u rešavanje problema opasnog otpada kroz pružanje određene infrastrukture.

„Pritom, niti je to gradsko zemljište, niti je vlasništvo grada. To je privatno zemljište. Mi moramo da rešimo naš otpad. Količina otpada koji će se tamo uništavati je, ako budu date dozvole, oko 3.000 tona. To nije ni ceo industrijski otpad za Grad Požarevac jer bi tek kasnije trebalo da šire kapaciteti“, rekao je gradonačelnik.

Humanitarne akcije naprednjaka

Prvi čovek požarevačkih naprednjaka osvrnuo se i na akcije koje su organizovali članovi i aktivisti kao i omladina Srpske Napredne stranke prethodnih nedelja. Spasović je takođe istakao da se u budućem periodu staviti akcenat i na rešavanje socijalnih pitanja i da su članovi stranke organizovali niz humanitarnih akcija.

Zamena azbestnih cevi

– Nakon završetka radova toplifikacije biće zamenjene azbestne vodovodne cevi. Ova ulica, koja se nalazi u centru Požarevca, prvi put će dobiti kišnu kanalizaciju, rekao je on i dodao da će nakon toga kompletna ulica biti asfaltirana. Spasović je spomenuo i izgradnju novog kružnog toka kod suda koji će ubrzati saobraćaj, ali i popločavanje gravitirajućih ulica što će pored funkcionalnosti i ulepšati ovaj deo grada.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari