Glišić: Razumem ako Dačić nije hteo neprijatne situacije 1Foto: FoNet/ Aleksandar Levajkovic

Danas (četvrtak) se razgovorima sa poslaničkim grupama Ujedinjena dolina SDA Sandžaka i Stranka pravde i pomirenja i Ujedinjena seljačka stranka završavaju pripremne konsultacije poslanika Evropskog paralementa sa predstavnicima poslaničkih grupa u Skupštini Srbije u vezi međustranačkog dijaloga za poboljšanje izbornih uslova.

Onlajn konsultacije su počele u ponedeljak razgovorom sa poslaničkim grupama SNS i SPS, zatim su razgovarali SVM i PUPS, a juče JS Dragana Markovića i SDPS Rasima Ljajića.

Samostalni poslanik Vladan Glišić, koji u Skupštinu ušao na listi SPAS-a, a sada zastupa pokret Narodna mreža, iako je izrazio interesovanje da učestvuje u oba dijaloga, i sa i bez prisustva stranih posrednika, još nije dobio poziv da razgovara sa poslanicima EP Tanjom Fajon i Vladimirom Bilčikom, i bivšim poslanicima ovog parlamenta Knutom Flakenštajnom i Eduardom Kukanom.

Glišić za Danas kaže da mu je predsednik Skupštine Ivica Dačić rekao da će ga pozvati i na jedan i na drugi format razgovora jer je to tražio, ali poziv nije stigao. Glišić to može da razume, što zbog formalnih razloga, jer nije predstavnik političke partije niti je deo bilo kog poslaničkog kluba, ali i zbog neprijatne situacije u koju bi svojim pitanjima mogao da dovede posrednike iz EU.

– Ranije sam rekao da ću evropskim poslanicima postaviti par nezgodnih pitanja. Ako me ipak budu pozvali, pitaću ih na osnovu čega posle svih urušavanja demokratskih procesa u zapadnoevropskim zemljama, ponajviše u SAD, oni imaju kredibilitet da dođu nama da objašnjavaju kako treba da izgleda demokratski proces. Moguće je da Dačić, kao iskusni diplomata, nije hteo da dovede i sebe i sve ostale u neprijatnu poziciju. To bih mogao da zamerim, ali zbog ugleda institucije mogu da razumem. Očekujem svakako poziv na učešće u dijalogu koji se odvija bez stranog prisustva – naveo je Glišić.

A ti razgovori vlasti i opozicije koja ne želi da o izbornim uslovima razgovara pred strancima prema Dačićevim najavama bi mogli da počnu 28. aprila u 17 sati. Partije koje su najavile svoje učešće su DSS, SPAS, SRS i DJB. Na te razgovore biće pozvan i Aleksandar Vučić, predsednik SNS koji obavlja funkciju predsednika Srbije.

„Pozivam na taj sastanak i stranke koje žele da učestvuju u dijalogu sa evroparlamentarcima, ali i one koje žele da učestvuju i u jednoj u drugoj vrsti dijaloga“, rekao je Dačić gostujući na televiziji Hepi.

Poslanici EP uskoro i sa opozicijom

Prema ranijim najavama posrednici iz EP će posle ovih konsultacija pozivati na razgovore predstavnike vanparlamentarne opozicije. A 7. maja bi trebalo da Ivicu Dačića izveste o ovim pripremnim konsultacijama. Tada se, kako je Dačić najavljivao, može doneti i odluka o početku međustranačkog dijaloga, koji se ne očekuje pre juna.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari