Gogić o puštanju kosovskih policajaca da se brane sa slobode: Verovatno je dogovorena postepena deeskalacija 1Foto: MUP

„Malo je verovatno da bi Beograd pustio policajce da ne očekuje da nešto dobije zauzvrat“, kaže za Danas politikolog Ognjen Gogić povodom puštanja kosovskih specijalaca da se brane sa slobode.

On navodi da hapšenje pripadnika Kosovske policije, bez obzira na koji način je do njega došlo, postalo je deo mozaika ove poslednje kosovske krize.

„Beograd je njihovim držanjem u pritvoru dobila nešto s čim može da „trguje“, odnosno da ponudi njihovo puštanje u zamenu za neke ustupke Prištine kada za to dođe vreme. Nakon što je premijer Mađarske Viktor Orban zamolio da se policajci puste na slobodu, bilo je za očekivati da će do toga doći. Sada treba očekivati da će Priština preduzeti uzvratni deeskalatorni korak“, navodi Gogić.

Gogić o puštanju kosovskih policajaca da se brane sa slobode: Verovatno je dogovorena postepena deeskalacija 2
foto: Printscreen/YouTube/Euronews Serbia

Naš sagovornik dodaje da intenzivna diplomatska aktivnosti prethodnih nedelja usmerena ka deeskalaciji krize verovatno nije bila u potpunosti bez rezultata.

„Moguće je da je dogovorena „mapa puta“ za izlazak iz krize. Međutim, njeni obrisi ne mogu biti sasvim vidljivi na početku. Potrebno je da postoji „izlazna strategija“ koja će obojici lidera, Vučiću i Kurtiju, omogućiti da „sačuvaju obraz“. Indikativno je i to što je Orban vrlo brzo pozdravio puštanje policajaca. To ukazuje da je Mađarska dobila ulogu posrednika u tome kako bi se javnost u Srbiji smekšala za taj potez“, procenjuje ovaj politikolog.

Napominje da nije bilo realno da će se odmah nakon sastanaka prošle nedelje u Briselu „sve srediti“.

„Verovatno je dogovorena postepenost u deeskalaciji kako nijedan od lidera ne bi bio delovao kao da lako popušta pod pritiskom. Sada treba čekati potez Prištine“, smatra on.

Pretpretresno veće Višeg suda u Kraljevu potvrdilo je optužnicu protiv trojice kosovskih policajaca i donelo odluku kojom je okrivljenima ukinut pritvor.

Kako se navodi u saopštenju Višeg suda u Kraljevu, nakon što je sproveden prethodni postupak i podignuta optužnica od strane Višeg javnog tužilaštva u Kraljevu protiv osumnjičenih lica B.S., R.Z. i Š.M. zbog po jednog krivičnog dela nedozvoljena proizvodnja, držanje, nošenje i promet oružja i eksplozivnih materija iz čl. 348. st. 4. u vezi st. 2 u vezi st. 1 Krivičnog zakonika, vanpretresno veće Višeg suda u Kraljevu je potvrdilo optužnicu protiv navedenih okrivljenih i donelo rešenje kojim je okrivljenima ukinut pritvor.

Oni su uhapšeni 14. juna na teritoriji centralne Srbije, a danas su se pojavili pred sudom u Kraljevu.

Prvobitno im je bio određen pritvor od 30 dana.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari