Gojković i Flekenštajn: Stvaranje jednakih uslova za političke stranke na predstojećim izborima 1Foto: FoNet/ Aleksandar Barda

Pre narednog međustranačkog dijaloga sredinom novembra potrebno je preduzeti korake kako bi se dalje poboljšali uslovi za održavanje parlamentarnih izbora, navodi se u zajedničkoj izjavi predsednice Skupštine Srbije Maje Gojković i posrednika Evropskog parlamenta Knuta Flekenštajna, posle prve runde dijaloga u Skupštini Srbije.

 Ovo naročito podrazumeva stvaranje jednakih uslova za sve političke stranke koje učestvuju u izborima da imaju jednak pristup medijima, naročito javnim medijskim servisima (RTS; RTV), navodi se u zajedničkoj izjavi.

Učesnici su istakli da je važno da svi predlozi budu predmet transparentnih procedura, javnih konsultacija, kao i punog nadzora Parlamenta, pre nego što se sprovedu. Takođe su istakli da je važno da se osigura da se za takve predloge dobije i povratna informacija od OEBS/ODHIR-a kako bi se obezbedilo da su u potpunosti usklađeni sa njihovim preporukama.

„Dogovorili smo se da se naredna runda dijaloga održi sredinom novembra“, navodi se u izjavi Maje Gojković i Knuta Flekenštajna. U njoj se ocenjuje da saradnja između Narodne skupštine i Evropskog parlamenta u okviru procesa međupartijskog dijaloga predstavlja važnu priliku za političke aktere da ispune očekivanja građana Srbije u vezi sa demokratskim izbornim procesom.

Navodi se da su usvojeni zaključci kao rezultat prve runde dijaloga, i dodaje da „iako su ove nove inicijative dobrodošle, one ne rešavaju sve nedostatke, te je pre narednog međustranačkog dijaloga sredinom novembra potrebno preduzeti korake kako bi se dalje poboljšali uslovi za održavanje parlamentarnih izbora“.

Prvi međustranački dijalog u Narodnoj skupštini Republike Srbije o poboljšanju uslova za parlamentarne izbore održan od 9. do 10. oktobra, održan je nakon konsultacija sa svim političkim akterima. Formalno je ustanovljen nakon razmene pisama između predsednika Odbora za spoljne poslove Evropskog parlamenta Dejvida Mekalistera i predsednice Narodne skupštine Maje Gojković, navodi se u izjavi.

Nakon dva dana sadržajnih diskusija, Flekenštajn i Gojković su u zajedničkoj izjavi zahvalili svim političkim grupama koje su učestvovale na angažovanju u konstruktivnim i sadržajnim diskusijama o konkretnim merama koje se mogu preduzeti kako bi se sprovele preporuke iz Izveštaja Evropske komisije i OEBS/ODIHR u cilju poboljšanja uslova za održavanje parlamentarnih izbora. Usvojeni zaključci predstavljaju rezultat prve runde dijaloga.

Komentari

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.