Gojković: Pravi se fama od navodnog bojkota dvadesetak poslanika 1Foto: FoNet/Zoran Mrđa (Arhiva)

Bojkot parlamenta poslanika opozicije je obična farsa jer oni suštinski ne bojkotuju rad Skupštine Srbije, obzirom da aktivno učestvuju u radu skupštinskih odbora i parlamentarnim delegacijama, a podnose i amandmane, ocenila je predsednica Skupštine Srbije Maja Gojković.

Ona je, tokom rasprave o amandmanima na Predlog zakona o sprečavanju korupcije, poručila da amandmane opozicije treba odbiti, jer oni koji su ih predložili nisu došli da ih brane i ubede vladajuću većinu da imaju dobre namere da žele da poboljšaju odredbe zakona.

Prema njenim rečima kada se Poslovnik o radu parlamenta bude menjao trebalo bi razmisliti o tome da se amandmani uopšte ni ne razmatraju, ukoliko poslanici koji su ih podneli nisu na sednici.

„Učestvuju u parlamentarnim delegacijama gde je sprski parlament punopravan član ili posmatrač. Član sam delegacije u Interparlamentarnoj uniji i rado putuju sa mnom i Aleksandra Jerkov i Sanda Rašković Ivić. Prihvatile su da budu tamo izvestioci u ime delegacije Srbije, a članovi tih delegacija su postale zahvaljujući glasovima poslanika vladajuće većine. To je jedna velika politička farsa i ne možemo da pređemo preko“, rekla je Gojkovićeva.

Ona je primetila da se pravi fama od navodnog bojkota dvadesetak poslanika koji iz nekog razloga ne dolaze u parlament već sede u šatorima.

„Ima opozicije u Skupštini, tu je Srpska radikalna stranka, Miladin Ševrlić, a oni koji navodno bojkotuju, ne dolaze jer više nemaju poslaničke grupe. Poslanička grupa Boška Obradovića se raspala, pa je samim tim ostao i bez vremena za diskusiju, a Zoranu Živkoviću poslaničku grupu je otela Marinika Tepić. Amandmane su podneli samo poslanici koji bojkotuju rad parlamenta i bitno je da skrenemo pažnju javnosti na to da poslanici SDS-a, Zajedno za Srbiju i DS, koji su se ujedinili, u suštini ne bojkotuju rad parlamenta“, kazala je predsednica Skupštine.

Predsednica parlamenta zanemarila je da je jedan od razloga zbog kojih je opozicija napustila parlament, to što godinu dana nije uspevala da govori o amandmanima na predložene zakone jer su na prvi zakon koji bi bio na dnevnom redu i uglavnom na prvi član tog zakona poslanici vladajuće većine podnosili oko 300 amandmana i na taj način trošili vreme za raspravu u pojedinostima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari