Gojković (POKS): Završni sporazum o izborima u subotu na sastanku sa Vučićem 1Foto: FoNet/ Aleksandar Barda

“Završni predlog vlasti za poboljšanje izbornih uslova, trebao bi da bude prezentovan opoziciji, koja učestvuje u dijalogu bez posredovanja evroparlamentaraca, u subotu, 11.septembra. Tom sastanku prisustvovaće i predsednik države, Aleksandar Vučić, kao garant dogovorenog. Potencijalno potpisivanje takvog dokumenta, očekuje se sledeće nedelje”, kaže za Danas Žika Gojković, lider POKS-a.

Napominje da ne zna tačno šta će sadržati taj dokument, ali ni ko će ga potpisati, jer, kako kaže, kako se bliži kraj razgovorima neki iz opozicije postaju isključivi i nerelani u svojim zahtevima.
Očekuje, međutim, dokument koji bi bio poboljšan dvadesetak odsto u odnosu na materijal, koji je bio u opticaju na poslednjem sastanku.

“Umereni sam optimista, jer papir trpi sve, a realnost u političkim pregovorima, često zna da bude nešto drugo. Ipak, sama činjenica da smo otvorili teme, na dva fronta, koje su decenijama bile tabu, već je neki napredak. Želim da verujem da će realizacija dogovorenog, vrlo brzo biti ostvarena i u praksi, a tu prvenstveno mislim na stanje u medijima, jer do izbora je ostalo manje od sedam meseci” , ističe Gojković.

Prema njegovim rečima POKS očekuje i veću transparentnost u samom izbornom procesu.

“Koliko je vlast ozbiljna u svojim obećanjima, što se toga tiče, imaćemo priliku da vidimo već za nešto više od mesec dana, kada će biti održani lokalni izbori u Mionici i Negotinu, na kojima će POKS učestvovati zajedno sa našim koalicionim partnerom, DSS-om, u okviru koalicije NADA”, napominje sagovornik Danasa.

Na pitanje veruje li da će svi učesnici u dijalogu, pre svega sve opozicione stranke potpisati sporazum o poboljšanju izbornih uslova, lider POKS-a kaže da je to sada teško proceniti.

“Mogu samo da kažem da je atmosfera tokom pregovora bila vrlo korektna i da nije bilo većih nesuglasica, ali kako se bliži kraj mogućem dogovoru, čini mi se da su neki počeli da menjaju ploču i da postaju isključivi po određenim pitanjima, za koja su i ranije znali da su nerealna. To mi deluje pomalo licemerno, jer se ostavlja utisak da nije važna suština, već forma gde se stvara atmosfera da ako potpišete sporazum, odmah ste lažna opozicija”, ističe Gojković.

On tvrdi da ga takve klasifikacije odavno ne interesuju, niti ima nameru da se time bavi. Bitna mu je, kaže, suština, a konkretne promene najviše očekuje kada je u pitanju odnos medija prema opoziciji.
“Tu prvenstveno mislim na RTS i RTV. Vrlo brzo ćemo videti hoće li to biti tako i u praksi”, zaključuje lider POKS-a.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari