Kad ti komšija ministar izmakne kašiku iz usta: Urednik Radio Goraždevca o "pobedi" Prištine i Kurtijevom uništavanju suživota 1foto: Printscreen/YouTube/Dnevnik

Ostaviti staračka domaćinstva, uključujući i povratnike u Metohiji bez penzija, bio bi zločin, ovako urednik Radija Goraždevac, Darko Dimitrijević, komentariše za KoSSev jučerašnju akciju Kosovske policije u kojoj je zaplenjen novac iz Beograda namenjen Srbima u ovom kraju. Upozorava na mogući egzodus ukoliko Kvinta ne preduzme hitno nešto.

Dva radnika Pošte Srbije V.M i V.P privedena su juče dok su se kretala iz pravca Osojana prema Goraždevcu. Zaplenjen je novac koji su nosili za isplatu penzija i socijala. U pitanju su dinari, čiji se promet praktično obustavlja novom uredbom Centralne banke Kosova o valuti, koja je stupila na snagu 1. februara.

Iako izostaje oglašavanje policije, informaciju potvrđuje više izvora, uključujući i Radio Goraždevac koji izveštava sa lica mesta.

Vlada u PR nije pobedila Srbiju već oštetila najsiromašnije

Dimitrijević za naš portal naglašava da kosovske vlasti nisu pobedile Srbiju, već oštetile najsiromašniji i najosetljiviji deo stanovništva.

„Oni koji su juče zaplenili dinare koji su putovali u Goraždevac, Osojane i drugih pedesetak sela koliko ih ima u Pećkom okrugu, nisu pobedili Srbiju, nisu oštetili nijednog lokalnog političara, nijednog koji dinare prima iz Beograda na račun u banci, oni su sigurni. Kosovska vlada zaplenom novca oštetila je najsiromašniji sloj stanovništva“, kaže za naš portal.

„Veličanstvena pobeda kosovskih vlasti ovom zaplenom dinara je u tome što je kašiku iz usta izmakla gladnima, onima koji primaju penzije i socijale, onima koji svih ovih godina jedva sastavljaju kraj sa krajem, bez mogućnosti da se zaposle ni u srpskim, ni u kosovskim institucijama, starim i nemoćnim povratnicima, koji samo tako gledaju u kapiju na koju im niko neće doneti januarsku penziju koja im je neophodna da plate hranu i komunalne račune“.

Do juče se družio sa nama a sada…

Osvrnuvši se na prethodnu akciju Kosovske policije kada su u metohijskim selima Osojane, Vidanje i Goraždevac zatvoreni privremeni organi, Dimitrijević podseća da je osim Dželjalja Svečlje, ovom događaju prisustvovao još jedan ministar u kosovskoj vladi.

„Paradoks svega ovoga je da u tome učestvuje naš komšija, Kurtijev ministar iz redova egipćanske zajednice, Eljbert Krasnići, ministar za lokalnu samoupravu. Komšija koji se do juče družio sa nama“, navodi.

I Krasnići poručuje „nije porazio Srbiju“ kada je došao sa Svećljom „u svoj komšiluk“.

„On i Svečlja tako nisu pobedili. On nije time oštetio ni jednog imućnijeg stanovnika Goraždevca. Mislim da je svestan da je onaj najsiromašniji sloj građana ostavio bez veoma važne poljoprivredne i socijalne pomoći. Sve to ministar zna, kao neko ko živi na kraju sela i svakog jutra prolazi kroz Goraždevac kada odlazi u Prištinu na posao“, dodaje Dimitrijević.

Od dobrih komšijskih odnosa do represije

Urednik Radija Goraždevac navodi da je mesto čiji naziv nosi ovaj medij jedno od retkih na Kosovu gde su do sada Albanci i Srbi živeli u dobrim komšijskim odnosima.

„Međunarodna zajednica je podsticala kako lokalne vlasti, tako i stanovništvo u Goraždevcu, ranije smo imali i saradnju Peći i Šapca kao jedinstven primer gradova iz Srbije i sa Kosova koji sarađuju“, poručuje.

Međutim, kaže da sada, posle svega što se izdešavalo, na žalost, Srbi a najviše oni mladi, „na čitav taj aparat gledaju kao na veoma represivan, onaj koji uništava njegov narod“.

„Sve ovo što se desilo doživljavam kao neki roman u kome ‘velika pobeda’, može da bude ogromna sramota vlasti i međunarodne zajednice, koja ne preduzima ništa konkretno“

Ne dozvolite uništavanje suživota i izgradnju monoetničkog Kosova

Dimitrijević savetuje zemljama Kvinte šta bi trebalo da preduzmu ukoliko žele da „spreče represiju“.

„Treba da pozovu gradonačelnika Peći, Gazmenda Muhadžerija (Muhaxheri) i da zajedno dođu u Goraždevac i pošalju poruku da ne dozvoljavaju da Kurti uništi poslednje pozitivne primere dobrog suživota na Kosovu i da se udari temelj monoetničkog Kosova u kome su Srbi ispali koleteralna šteta nadmudrivanja Beograda, Prištine i međunarodne zajednice koja vodi dijalog“, zaključuje Dimitrijević.

On upozorava na mogući egzodus preostalih Srba iz metohijskih sela.

„Ukoliko se ne bude desila neka konkretna i brza reakcija Kvinte da reši ovaj problem, na Kosovu više neće biti Srba. Ne zato što ne vole Kosovo, nego zato što ogromna većina neće imati od čega da živi u društvu opterećenom etničkim, nacionalnim i ratnim nasleđem kosovskih Albanaca, u kome nema mesta za bogatu srpsku kulturu i nasleđe stvarano vekovima kao univerzalna vrednost“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari