Grabar Kitarović: Vučić dolazi u Zagreb 1Foto: Arhiva

Predsednica Hrvatke Kolinda Grabar Kitarović potvrdila je u intervjuu RTL da će srpski predsednik Aleksandar Vučić posetiti Zagreb i naglasila da će razgovarati o poboljšanju položaja Hrvata u Srbiji, o nestalima, što je, kako je rekla, humanitarno pitanje.

Ona je rekla da među otvorenim pitanjima ostaje i univerzalna jurisdikcija i istakla da smtra da se približava međusobno razumevanje.

Grabar Kitarović objasnila je svoj stav o spornoj ploči s pozdravom ‘Za dom spremni’, izvešenoj u Jasenovcu u spomen palim pripadnicima HOS.

“Moj stav o pozdravu Za dom spremni je poznat, on je stari hrvatski pozdrav, ali je kompromitovan za vreme ustaškog režima. Ja nisam istoričar, ali imam svoj stav. Ne bih donosila sud o tome da li je previše kompromitovan”, rekla je predsednica Hrvatske.

Prema njenim rečima to su pitanja koja dele hrvatski narod.

“Nama takva pitanja ne trebaju. Mislim da previše razgovaramo o ideološkim pitanjima. Kada je reč o ploči, nemojmo izgubiti iz vida da je njena primarna namera bila pijetet jedanaestorici mladića koji su dali svoje živote”, poručila je ona.

Grabar Kitarović je komentarisala i aktuelnu situaciju u Bosni i Hercegovini.

„Zabrinuta sam procesima u Bosni i Hercegovini. S jedne strane zastoj u procesu pristupanja EU i NATO, a s druge strane zastoj u reformama. Retorika koja dolazi iz BiH nikako ne doprinosi rešavanju otvorenih pitanja ni dobrosusedskim odnosima“, ocenila je predsednica Hrvatske.

Grabar Kitarović je poručila da Hrvatska podržava integritet BiH, kao i njene evroatlantske integracije.

“Međutim zalažemo se i za konstitutivnost hrvatskog naroda kao ravnopravnog“, prenosi Jutarnji list.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari