Građanska i demokratska opcija zahvata 1,2 miliona glasova

* Vrednosti koje su zaživele odmah nakon 5. oktobra, vremenom skrajnute i napadane na razne načine - to za rezultat ima drastičan pad podrške demokratskih i građanskih opcija na izborima u prethodnih nekoliko godina
Analiza

Ostavite komentar


  1. – Vrednosti koje su zaživele odmah nakon 5. oktobra, vremenom skrajnute i napadane na razne načine…
    a jedan način je, na žalost, bio presudan, ubili su Zorana Đinđića. Što se grafike tiče, delom je ispravna, delom nije, jer je u pitanju trend. Menja se i ovi izbori će ga promeniti, bez obzira na ishod.

  2. Gospodo analitičari,

    Hajde za početak jedno vrlo prosto pitanje – da li je postoji barem jedna analiza koja je uzela u obzir kandidata Preletačeviće – Belog i njegov uticaj na apstinente? Prema do sada viđenom, ne postoji takva analiza.

    Najprostije govoreći, stvari stoje ovako:

    Prvi krug: Vučić će uzeti najviše, a cilj opozicije je da ga svedu na ispod 50% osvojenih glasova izašlih birača.
    Drugi krug: Referendumska atmosfera – glasanje ZA i PROTIV. Uzimajući u obzir da je na izbore u proteklih 5 godina izlazilo ~55% (malo više od pola) ukupnog biračkog tela, a da je Vučić osvajao pola od toga (dakle, ~25% od ukupnog biračkog tela), ovo znači da postoji potencijalnih 75% birača koji se ne slažu sa Vučićem (tj. ni sa jednom političkom opcijom). Međutim, uzevši u obzir da je kod apstinenata obično u daleko većoj meri prisutan animozitet prema trenutnoj vlasti nego prema opozicionim kandidatima, dolazimo do zaključka da je veća verovatnoća da bi apstinenti rado izašli na birališta u drugom krugu da glasaju PROTIV vlasti nego da ne izađu uopšte.

    Sve ovo navodi na zaključak da ako se stigne do drugog kruga (a to je sada već sve izvesnije da će se dogoditi), Vučić je i dalje u prednosti, ali postoji velika šansa da izgubi izbore. Ovo je ujedno glavni razlog zaziranja vlasti od drugog kruga izbora.

    Uzgred, što se tiče Preletačevića – Belog, momak će aktivirati dosta apstinenata i podići izlaznost za barem 2-3% što može da presudi da pobednika ne bude u prvom krugu. Čak i da ga vlast nekako opstruira i ospori kandidaturu, "šteta" (po vlast) je već napravljena, te čak mislim da bi osporavanje kandidature u ovom trenutku značilo još veću mobilizaciju biračkog tela, odnosno apstinenata jer naš narod reaguje na nepravdu "inadžijski". Da sam na Vučićevom mestu, ja se ne bih igrao sa ovim i ne bih pokušavao da Belog izbacim iz trke jer bi se takvi pokušaji najverovatnije vratili kao bumerang i obili o glavu baš trenutnom režimu.

  3. Gospodo,
    sa velikim zadovoljstvom ću sačuvati link za ovaj tekst, da ga ponovo pročitam nakon predsedničkih izbora. Vaša naoko vrlo ozbiljna analiza biračkog tela polazi od premise da su glavne razdelnice javnog mnenja Srbije EU&Rusija i "za i protiv 5. oktobra". To je toliko uprošćeno da su i rezultati takvi. A, ako mrežom sa ogromnim "rupama" lovite tamo gde su ribe znatno manje, možete računati samo na vrlo mršav ulov. Od Danasa sam očekivala da umesto ovakvih, površnih i REALNO NEUTEMELJENIH analiza pred izbore stave pred javnost daleko ozbiljniju analizu. Pod ozbiljnom analizom podrazumevam, između ostalog, onu koja je zasnovana na ozbiljnom naučnom istraživanju. Kao što znate, u istraživanju dobijete odgovore samo na ona pitanja koja postavite. A na pogrešno odabrana pitanja dobijete istinite, mada suštinski pogrešne parametre za analizu.

  4. Srpsko društvo ne teži demokratskim vredostima, ono traži i želi vožda u XXI veku. To se vidi i u ovoj nagradnoj igri. Veliki broj "lako ćemo" koverata, koverata koje će za*ebati državu i sve ostale: poznanike, komšije, prijatelje, rođake i kumove. Tri četvrtine glasača ne interesuje bilo kakvo znanje, bilo kakva veština, bio šta što bi moglo da im unapredi život. Dovoljan im je mobilni i flaša pića za sreću i zadovoljstvo. A flašu i mobilni će jednostavno ukrasti, oteti od nejakog ili "zaraditi" preprodajom narkotika, robe bez porekla, švercom ljudi, životinja, bilo čega. Milioni koji misle svojojm glavom otišli su na "truli zapad" i, kad jednom godišnje dođu, prodaju maglu kako se tamo bolje živi. Ali , to ne prolazi, ovdašnji pametnjakovići "znaju" kako je tamo. Znaju mnogo bolje od onih kojitam žive.

  5. Bez veze. Totalno bezvezna analiza koja pociva na carsijskim stereotipima. Vucic se druzi sa Merkelkom neuporedivo vise nego sa Putinom. A ovi hipsteri sto se prodaju za navodne evropljane blage veze nemaju sta je to zapadni pravni i drustveni poredak. Za njih je Evropa puko guranje za sto blize mesto kesi u kojoj su EU pare za podmicivanje ““domorodaca““ (tzv. pristupni fondovi). Dalje, 5 oktobar je na svojim ledjima izneo Kostunica. Bez njega (i procetnickog SPO) ovi (malo)gradjani iz kruga dvojke bi ostali ono sto su uvek i bili: ona stvar od ovce. Dakle polovi nisu za, odnosno protiv EU vec za i protiv besramne burazerske pljacke drustvene imovine koju je toliko branio Sloba (a sto je na kraju platio glavom).

  6. O drugom krugu ili ne ce odluciti biraci kojima je pun **** EU, Rusije, Kine, NATO i svega onoga sto je u sustini nevazno za obican narod koji hoce da zivi normalno. To znaci da oni imaju samo jednu opciju kada glasaju jeste Preletacevic – najbolji nacin da se SVIM profesionalnim politicarima i fukari oko njih pokaze srednji prst sa velikim osmehom. Znaci da vasem grafikonu fali jedna velika rupa u sredini – bele boje naravno. Ja sam pomerio povratak u Australiju da bih bio ovde za drugi krug izbora – kome ide moj glas je iz ovoga vise nego jasno. I "levi" i "desni" politicari i partije koji su od ove zemlje napravili za*******ju zasluzuju samo jedno – srednji prst i to ce i dobiti. Kad je bal nek je na vodi.

  7. Sta su to demokratske a sta nedemokratske snage? "Demokratske" one koje ruse demokratski izabrane na ulicama? Porodice vojnih lica I politicara bivse SFRJ? Pa bas demokratski.

  8. Pašto su vam tako DEŽUTNA,,smetala,,ONI IZ IZ,KRUGA DVOJKE,, Prođite širom Srbije da i tamo IMA ISTIH TAKVIH NEIDIOTA, Koji NISU Potencijalni,,GUTAČI ,,SVIH ,,EKSKLUZOVA, ,,Slučajno NA HEPY I PINK,u,,Kao jedino i posebito,mesto za neorakikalske,,,platforme,,A i manipulativno mesto, i,,Uputstva,,Za,,UBEĐIVANJE,I,,PROSVEĆIVANJE ,uz FARME I ,,PAROVE,.Broj takvih,,opredeljenih,, JOŠ NEMAJU NI, Ceo ŠKOLSKI SISTEM OVEREN U DŽEPOVIMA, A I U RADNIM KNJIŽICAMA, VEĆ SU,,SREĆNI,,I DA S PELENAMA,,POVEDU, s,,LIDEROM, U,,ZLATNA DOBA,, naciju,al samo u Ona gde su Njemu i satrapima oko njega, zaita bila ,,zlatna doba,,U ONIM SREDINAMA u celoj Srbiji ZNA, SE Kako SE Tretiraju I,,UBEĐUJU,,NENJIHOVI,, Niste NI VI OD JUČE, I To se i bez ovog,,prikaza,, ODLIČNO ZNA,Pa,,srećom,,po ,,nenjihove,, I PRENOSI,,Da Se,,OBOŽAVAOCI,, VUČKOVIH,,KARAVANA,,Spontano,, PORAŠTRKANI ,,UBEDE,, U,,MASOVNOST,, NJEGOVIH,, PREUZETIH I ,,SPROVEDENIH,REFORMI,, SAMO,,,POSTAVLJENI,,i,,odabrani lojalni,,Predsednici,OpštinaJEDNO SU OD ,,PRIMARANIH ,,kapilarnih,,,,PitanjaI,KAKO Se Tamo ,,RASCVETALO,, SVE u šta su se,,tek,,ugradili, .A vrlo BITAN JE I UZORAK KOJE SA NAŠAO I U,,ANKETAMA,, U SRBIJ ZVANIČNO POSTOJI,,CELIH,,12 5% Najobrazovanijih koji, Izgleda Po SVIM,,ANALITIKAMA, Nisu bili kod kuću,kada su,,analitičari,radili,,.Zato su dobili i posebitu,napredNO Upriličenu,,,Etiketu,,,Lažna Elita,, nelepe im se mozgovi, za ,,,Vođine,,,,harizmatične,,ekskluzive,,.

  9. Analiza je za stranku (pokret) "Dosta je bilo", a radio je Dušan Pavlović DP i naravno pogrešna je. Dokaz tome su izbori za predsednika republike 2004. i 2008. Naročito su izbori 2008. bili referendum između nacionalističke Srbije devedesetih i Srbije 5. oktobra za evropske i demokratske vrednosti, kada se jasno videla podela biračkog tela na dva dela. Predstavnik prve Srbije je bio Tomslav Nikolić koji je osvojio skoro 2 200 000 glasova, a Boris Tadić oko 2 300 000 glasova. Ništa drugačiji nisu bili ni izbori 2004. ali je 2008. referendimski karakter bio jače izražen. Da su vrednosti 5. oktobra bile toliko skrajnute, i da građani nisu verovali u njih, i da kapacitet demokratskog bloka nije dobacio do 2 300 000 glasova, Boris Tadić nikada ne bi postao predsednik Srbije. Teza o kapacitetu demokratskog bloka je potpuno pogrešna, kao i da je taj kapacitet poslednji put ispoljen na izborima 2000. godine. Ali pošto je Boris Tadić uspeo da izneveri toliku podršku i mobilizaciju demokratske građanske javnosti za pobedu nad snagama starog režima, usledio je poraz, a zatim i drastičan pad, apstinencija i apatija glasača demokratskog bloka. Ti ljudi su i dalje tu. Ako se osvrnemo na rezultate sa prošlih parlamentarnih izbora snage starog režima sa sve “opozicionim” SRS-om imaju nešto preko 2 500 000 glasova. Što znači da su uz maksimalnu mobilnost, koju njihovo glasačko telo inače ispunjava i uz mogući priliv dela glasača sa druge strane, opet tu u okviru tog kapaciteta do 2,4-2,5 miliona. A da su oni koji se navode kao predstavnici demokratskih i građaskih opcija zajedno osvojili oko 630 000 glasova, što je manje od trećine od onih 2 300 000 glasova za Tadića. Predstavljena analiza pokazuje dve protivurečnosti. Prva, ako je kapacitet demokratske građaske opcije 1,2 miliona, jedan kandidat nikako ne bi duplirao taj kapacitet da bi bilo drugog kruga, a velik masovni prelasci između dva bloka su nemogući. Druga, ako vise kandidata rasparčava ionako mali kapacitet demokratskog bloka, ne stoji tvrdnja DJB da će vise kandidata povećati šanse za drugi krug.

  10. @scarface – Oni koji masu slikom Djindjica ne razlikuju se mnogo od onih koji masu slikom Vucica. Kult licnosti je kult licnosti.

Ostavite komentar


Politika

Naslovna strana

Naslovna strana za 17. jun 2024.
Galerija

Pretplati se i postani deo Kluba čitalaca Danasa

Klub čitalaca Danasa je zajednica pretplatnika na dnevni list Danas kojima je, pored ekskluzivnog pristupa novinama u PDF formatu veče pre nego što se štampano izdanje nađe na trafikama, dostupna i celokupna arhiva lista onlajn. Članska kartica obezbeđuje i preko 50 popusta naših partnera, kao i pozivnice za naše događaje i akcije.

Bojana Stefanović, glumica

Ako želite da podržite Danas i da podržite nezavisno novinarstvo u Srbiji, pravi način da to uradite je da se pretplatite i postanete član Kluba čitalaca Danasa.