Građanska udruženja "pustila" stranke niz vodu 1Trg kralja Milana u Nišu Foto: Wikipedia

Najpoznatija lokalna građanska udruženja, pokreti i inicijative u Srbiji nisu protiv učešća na izborima, posebno onim lokalnim, ali su protiv saradnje sa političkim strankama, a za saradnju sa udruženjima, sindikatima i ostalim „nestranačkim“ organizacijama, jedan je od zaključaka koji se nameće nakon tribine „Građanin pod udarom sistema“ u Nišu.

–  Uprkos tome što je na početku skupa u amfiteatru pored Nišave, kojoj je prisustvovalo više od dvesta građana, rečeno da učesnici „nisu protiv političkih stranaka, jer bez njih nema parlamentarne demokratije“, ali da one nemaju njihovu podršku „sve dok rade u svom, a ne u interesu građana“, poruka koja je poslata bila je, ipak, unekoliko drugačija. Organizatori su niz reku, a uz aplauz, pustili stiropor sa zabodenim zastavicama svih parlamentarnih političkih stranaka u Srbiji, i iz vlasti i iz opozicije. Na tribini su, inače, govorili predstavnici članica Građanskog fronta Srbije – UPSS-a, Lokalnog fronta Kraljevo, Ne da(vi)mo Beograd i Podrži RTV, kao i predstavnici Saveza antifašista Vojvodine, Vojnog sindikata Srbije i Policijskog sindikata Srbije.

– U Srbiji ne postoji javni interes, već samo lični interesi i skup ličnih interesa izraženih kroz partije. Ovaj sistem je napravljen da bude mlin koji melje nas građane, a uvek izbaci na površinu autokratu. Dakle, imena nisu važna – da nije „on“, bio bi neko drugi. A ti drugi iz političkih stranaka hoće da skinu „njega“ da bi postali „on“, ocenjuje Predrag Voštanica iz Lokalnog fronta Kraljevo.

Đokica Jovanović iz UPSS-a ocenjuje da su za katastrofalno stanje u Srbiji odgovorne sve političke stranke, zbog čega „nijedna od njih ne može biti njihov prijatelj“. On smatra da su u Srbiji građani prvi put počeli ozbiljnije da se samoorganizuju, kroz pokrete i inicijative, te samim tim da „zauzimaju političko polje, kojim su dominirale stranke“. Novica Antić, predsednik Vojnog sindikata Srbije, smatra da je zadatak građanskih pokreta i pravih sindikata da govore istinu i „šire takvu ideju“, kako bi pokrenuli narod.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari