Građanski front: Nismo želeli brzinsko širenje 1

Organizacije Samo lokalno iz Bečeja, Lokalna alternativa iz Vrbasa, Jasno i glasno iz Požarevca i Samo jako iz Mladenovca napustile su Građanski front (GF).

Takvu odluku, kako su saopštile, donele su zbog toga što za pet meseci postojanja GF nije uspeo da se aktivno uključi u politički život Srbije, uz optužbu da unutar GF postoje privilegovani pojedinci. Iz Građanskog fronta odgovaraju da je reč o najobičnijim projekcijama i poručuju da su pomenute organizacije insistirale na „brzinskom proširenju“ GF, tokom koga bi došlo do mnogih promašaja.

Branislav Sjeran iz mladenovačkog pokreta Samo jako kaže da ne želi dodatno da komentariše razloge za napuštanje Građanskog fronta i dodaje da sve što su želeli da kažu piše u saopštenju koje su izdali prilikom napuštanja.

– Bučna razdvajanja bila bi korisna samo onima koji nas baš i ne vole. To odgovara samo vlasti – poručuje Sjeran.

Vladimir Marović, član Koordinacionog tela Građanskog fronta, razloge za optužbe da unutar GF postoje privilegovani pojedinci vidi u, kako kaže, psihološkim motivima. On poručuje da je reč o najobičnijim projekcijama i dodaje da to govori sa stručnog stanovišta, kao politički antropolog.

– Optužbe koje se tiču programskih dokumenta i unutrašnjeg uređenja najbolje se oporiču poslednjim sastankom Koordinacionog tela GF, na kojem je usvojena skica strukture programskog dokumenta. Programska načela koja se izvode iz postojeće platforme GF trenutno su u doradi. Unutar Građanskog fronta trenutno funkcioniše osam organizacija i želeo bih da se čuje svaka od njih, kako bi eventualno potvrdila svoj doživljaj nekakve inferiornosti unutar GF – poručuje Marović.

Kao još jedan dokaz da unutar Građanskog fronta nema privilegovanih Marović navodi činjenicu da su funkcije moderatora i tehničkog sekretara Koordinacionog tela pripale predstavnicima udruženja Kritična masa iz Kule i Inicijative za Požegu, iako su organizacije osnivači GF Ne davimo Beograd, Pokret slobodnih stanara iz Niša i Lokalni front iz Kraljeva.

– Na optužbe je najbolje odgovarati činjeničnim stanjem a ne vrednosnim argumentima koji nisu utemeljeni u realnosti – naglašava Marović.

On kaže da su organizacije koje su napustile Građanski front želele „brzinsko proširenje“ i strukturiranje organizacije GF, sa čime se nisu usaglasile članice koje su ostale unutar GF.

– U tom „brzinskom proširenju“ neminovno bi došlo do mnogih promašaja. Štaviše, provukli bi se i oni elementi koje smatramo nepoželjnim, poput raznih političkih prevrtljivaca i „ad hoc menjača dresova“. Sa takvim ljudima ne možete računati na promenu sistema, budući da se radi o notornim karijeristima. Tako nešto želeli smo da predupredimo postepenim i smirenijim tempom izgradnje organizacije, koji bi omogućio provere zainteresovanih lica, te sprečio prevare ubačenih elemenata. Tako nešto se nije dopalo pojedinim članicama organizacije jer, po mom ličnom sudu i saznanju, takvih elemenata u njima već ima – kaže Marović.

Podsetimo, dvanaest lokalnih organizacija iz cele Srbije sredinom aprila pristupilo je Građanskom frontu – dokument o tome potpisali su 13. aprila na dan opozicionog mitinga u Beogradu.

Potpisivanjem zajedničke platforme njihovi predstavnici pristupili su, kako su tada kazali, prelaznom periodu tokom kojeg će zajednički definisati statut i programske principe.

Sporazum su u Centru za kulturnu dekontaminaciju potpisali Ne davimo Beograd, Pokret slobodnih stanara iz Niša, Lokalni front iz Kraljeva, Lokalni front iz Valjeva, Lokalni front iz Vlasotinca, Samo jako iz Mladenovca, Kritična masa iz Kule, Lokalna alternativa iz Vrbasa, Pokret Jasno i glasno iz Požarevca, Inicijativa za Požegu, Građanski preokret iz Zrenjanina i Samo lokalno iz Bečeja. Od njih koji su se tada udružili, prvi je Građanski preokret iz Zrenjanina objavio da napušta GF.

U zajedničkom saopštenju još četiri organizacije koje su napustile GF rečeno je nedavno da su, nakon velikog početnog entuzijazma i želje za radom na ostvarivanju ideje o udruživanju lokalnih organizacija, kao i posle ozbiljne analize dosadašnjeg rada GF, došli do zaključka da nisu uspeli da stvore funkcionalan format koji bi svojim delovanjem blagotvorno uticao na oporavak obolele političke scene i konkretnim radom doprineo rešavanju problema građana Srbije.

U saopštenju se dalje ukazuje da za pet meseci svog postojanja, GF nije uspeo da usvoji osnivački niti programski akt, nije uspeo da se registruje, niti da se aktivno uključi u politički život Srbije koji vapi za novom političkom snagom.

– Unutar Građanskog fronta postoje privilegovani pojedinci koji baštine izvesna nasledna prava „osnivača“, prisvojena bez izbornog legitimiteta i bez demokratski donete odluke o tome. Tokom četiri meseca o ovom velikom problemu nije bilo dozvoljeno da se raspravlja, odlučuje i nešto eventualno promeni – piše u saopštenju četiri lokalna pokreta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari