Gradonačelnica Niša: Kako predsednik Vučić, tako i mi 1Foto: Danas

Sporenja među niškim naprednjacima i u vezi sa skupštinskim “minutom ćutanja” za mitropolita Amfilohija.

Skupština grada Niša počela je danas odavanjem pošte minutom ćutanja preminulom mitropolitu crnogorsko- primorskom Amfilohiju, a povodom koje je pre sednice unutar niških naprednjaka vođena polemika, u koju je bila uključena i gradonačelnica Niša Dragana Sotirovski, i koja je “procurila” u javnost. Sporenja suprotstavljenih struja u niškoj Srpskoj naprednoj stranci su, inače, već godinama “javna tajna”, a na njih su ukazivali i predsednik Srbije i SNS Aleksandar Vučić i predsednik Izvršnog odbora stranke Darko Glišić.

Pre sednice SG među pripadnicima SNS je došlo do nesuglasica o tome ko je bio za “minut ćutanja” preminulom mitropolitu Srpske pravoslavne crkve, a ko protiv toga. Miloš Banđur, aktuelni gradski odbornik i zamenik prethodnog niškog gradonačelnika Darka Bulatovića, kritikovao je u viber prepisci gradonačelnicu Sotirovski, koja je, kako je naveo, bila protiv predloga da sednica SG tako počne, ali je odbio da za Danas komentariše takve tvrdnje. Gradonačenica ih je za naš list kategorički demantovala.

Banđur je u ovakvoj prepisci, objavljenoj na društvenim mrežama, objavio da je na sastanku odborničke grupe SNS, održanom pred današnju sednicu Skupštine grada, gradonačelnica Sotirovski “oštro odbacila predlog odbornika da sednica počne minutom ćutanja upokojenom duhovnom predvodniku našeg naroda mitropolitu Amfilohiju”. 

– Vrisnula žena do neba da to ne može. Ali, kao prvo, gradonačelnica ne može da naređuje odbornicima šta će da rade na svojoj sednici. Kao drugo, to što je gradonačelnica pripadnica Iluminata i Templara ne daje joj za pravo da se meša u verska osećanja odbornika Srba, koji osim pripadnosti svojoj crkvi ne pripadaju nijednoj sekti ili tajnoj organizaciji- naveo je Banđur.

Sotirovski je, pak, kazala da je ovakva tvrdnja “notorna laž”, a da je iznose oni koji nisu ni prisustvovali sastanku odborničke grupe SNS.

– Na odborničkih grupi SNS je doneta odluka da sednica SG počne minutom ćutanja. Nismo glasali, samo razgovarali. Predlog je dao odbornik Goran Milisavljević, koji ga nije obrazlagao. Pošto je predsednik Skupštine (Boban Džunić, p.a.) rekao da ćemo se o tome naknadno dogovoriti, moj komentar je bio da ćemo se upravljati prema predsedniku Srbije Vučiću i njegovom odlasku u Podgoricu. Pojedini odbornici su rekli da je već objavljeno da će predsednik Vučić prisustvovali sahrani, a moj odgovor na to je bio- onda dileme nema- objasnila je Sotirovski za naš list.

Među niškim naprednjacima već duže vreme postoje sporenja različitih struja, koja, po ocenama izvora Danasa, ulazak Sotirovski u stranku pre nepune tri godine, kao i njeno brzo napredovanje, “nisu pacifikovali, već dodatno produbili”. Prema našim izvorima, razmimoilaženja te vrste bila su jedan od ključnih razloga zbog kojeg je Gradski odbor SNS u martu 2015. raspušten, a niška filijala stranke i danas funkcioniše na nivou povereništva.

I sam Vučić je u aprilu 2018. godine, u vreme građanskih protesta povodom preuzimanja niškog aerodroma “Konstantin Veliki” od strane države, prilično ljutito ocenio da su to preuzimanje “iskomplikovale” podele unutar niškog SNS-a. Predsednik IO SNS Glišić je godinu dana ranije precizirao da u niškom odboru SNS “postoje tri struje”, te da stranka to vidi kao problem.

Jovanović: Male lokane vlasti moraju da demonstriraju poslušnost vrhovnom partijskom autoritetu

Odavanje pošte preminulom verskom lideru i u institucijama izvan crkve je uobičajen “ritual” ne samo kod nas, već i u katolicizmu i drugim veroispovestima. Bez obzira na načelo odvojenosti države i religije, verske institucije su uvek politički akter, i to značajan, kaže za Danas Đokica Jovanović, sociolog kulture i univerzitetski profesor u penziji. 

– Mi ovde još iz vremena Saveza komunista znamo sta znači “generalna linija partije”, ili što bi Rusi rekli “jedan princip”. Danas je ta partijska linija još tvrđa, a ta vrsta dogmatizma još veća, tako da male lokalne vlasti moraju da demonstriraju privrženost i poslušnost vrhovnom partijskom autoritetu, nema im druge- ocenjuje on.

– Više od pola veka mi baštinimo institut “monolita” u politici, i ta vrsta političke kulture uči da će se, ukoliko takav monolit naprsne, urušiti celokupna državna građevina. Srbija nije jedinstvena u svetu ni po tome. Iako su svima puna usta demokratije, ta vrsta političke i ideološke kasarnizacije se poslednje vreme dešava u mnogim delovima sveta- zaključuje Jovanović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari