Gradonačelnici kosovskih opština uputili pismo Vučiću 1Foto: EPA/Djordje Savic

Gradonačelnici deset kosovskih opština sa srpskom većinom uputili su danas pismo predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću u kome ga mole da ne odustane od borbe za pravedno, kompromisno i održivo rešenje, koje će značiti bolju budućnost ne samo za Srbe na Kosovu i Metohiji, već i za celokupni srpskog narod.

Pismo, kako navode, upućuju apsolutno svesni da razum mora prevladati emocije i da su stope naše dece jednako vredne kao stope naših predaka.

Ako sada odustanete od borbe koja za nas znači život na Kosovu i Metohiji, to će biti najveći istorijski poraz našeg naroda u novijoj istoriji Srbije i ujedno najveća pobeda naših neprijatelja i njihovih domaćih poltrona, navodi se u pismu.

Gradonačelnici ističu da im borba predsednika Srbije uliva veru da nisu sami, da Srbi na severu nisu uzalud branili svaki pedalj od najezde ekstremista i da Srbi na jugu nisu uzalud hrabro opstali na tim prostorima.

Ovim pismom želimo da vam poručimo da smo svesni bremena koje nosite i da neretko iz nemoguće situacije pokušavate da izvučete najviše, i zato vas uveravamo da ćemo svako rešenje do kojeg dođete, koje bi značilo više prava za Srbe, svi mi podržati, pa bilo to razgraničenje, korekcija ili nešto treće, navodi se u pismu.

Gradonačelnici poručuju Vučići da likovanje Đilasa, Jeremića, Janjića, Rade Trajković i ostalih nad njihovom sudbinom treba da mu bude podstrek da nastavi pregovore.

A ako do rešenja ne dođe zbog štetočinskog delovanja gore pomenutih, mi ćemo biti prinuđeni da ih potražimo u njihovim kućama i vilama i da ih upitamo zašto su to uradili srpskom narodu, poručili su gradonačelnici.

Uz poruku da željno očekuju Vučićev najavljeni dolazak na Kosovo i Metohiju, pismo su potpisali gradonačelnici Severne Mitrovice, Zubinog Potoka, Zvečana, Leposavića, Gračanice, Štrpca, Raniluga, Novog Brda, Klokota o Parte.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari