Gradonačelnik Budimpešte iz redova opozicije Orbanovom režimu stigao u zvaničnu posetu Beogradu na poziv Zeleno-levog fronta i biće dočekan u Starom dvoru 1Foto: EPA-EFE Zoltan Balogh

Gergelj Karačonja, gradonačelnik Budimpešte iz redova opozicije tamošnjem režimu premijera Viktora Orbana, doputovao je u dvodnevnu posetu Beogradu, na poziv i uz gostoprimstvo Zeleno-levog fronta, odnosno Dobrice Veselinovića, predstavnika te partije, člana Privremenog organa srpske prestonice i nosioca liste „Srbija protiv nasilja“ na beogradskim izborima.

– Zeleno levi front ima čast i privilegiju da ugosti gradonačelnika Budimpešte koji će danas i sutra boraviti u dvodnevnoj poseti Beogradu. Ova poseta ima za cilj razmenu iskustava, taktika i strategija borbe protiv autokratskih režima u Mađarskoj i Srbiji, kao i razgovor o dobrim praksama Budimpešte u održivom razvoju gradova, poboljšanju javnog prevoza i borbi protiv klimatskih promena – kaže Dobrica Veselinović za Danas.

Kako podseća, trenutni gradonačelnik Budimpešte, Gergelj Karačonj je političar zeleno-leve afilijacije i kopredsednik stranke Dijalog (Parbeszed).

Izabran je za gradonačelnika Budimpešte 2019. godine kao zajednički kandidat pet mađarskih opozicionih partija.

– Mislim da je jako važno što se poseta Karačonja dešava u ovom delikatnom trenutku za Srbiju. Trenutku kada imamo proteste građana povodom izborne krađe, ali i pritisak Evropske unije i rezoluciju Evropskog parlamenta na vlast u Srbiji da se izbori u Beogradu ponove. Sam „tajming“ posete sam po sebi dovoljno govori. Ali i odabir mesta za sastanak govori za sebe – gradonačelnika Budimpešte smo primili gde i dolikuje, u Starom dvoru – ističe Veselinović.

Gradonačelnik Budimpešte iz redova opozicije Orbanovom režimu stigao u zvaničnu posetu Beogradu na poziv Zeleno-levog fronta i biće dočekan u Starom dvoru 2
foto (BETAPHOTO/MILAN ILIĆ)

Sagovornik Danasa naznačava da mu je izrazito važno to što posle Brisela, Strazbura i Berlina gde je opozicija primljena na najvišem nivou sada “imamo uzvratnu posetu čoveka koji je pobedio Orbanovog kandidata na izborima i „oslobodio“ Budimpeštu”.

– Iz iskustva Mađarske možemo mnogo da naučimo, a jedna inicijativa koja mi se čini jako važnom za kontekst u kome živimo jeste Pakt slobodnih gradova, koju je Karačonj inicirao sa gradonačelnicima prestonica Višegradske četvorke, pridružilo se još 20 gradova širom sveta, ukljujučujući Podgoricu, Tiranu, Zagreb i Ljubljanu – napominje Dobrica Veselinović.

On dalje ističe da Beograd kakvim ga on vidi nije grad koji je prvi u zagađenju, grad investitorskog urbanizma, kome je kretanje nemoguće i depresija normalna, već grad u koji ljudi sa svih strana dolaze, i koji intenzivno sarađuje sa gradovima u regionu.

– Beograd je uvek bio deo Evrope. I ponovo će postati grad koji se diči demokratijom, transparentnošću vlasti i dobrim životom svih njegovih građana – zaključuje Dobrica Veselinović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari