Gradska izborna komisija u Nišu odbacila svih 17 do sada razmatranih prigovora opozicije na regularnost izbora jer su "nerazumljivi" 1Foto: Biramo Niš

Gradska izborna komisija u Nišu odbacila je svih 17 razmatranih prigovora izborne liste „Biramo Niš“ na regularnost glasanja na lokalnim izborima 2. juna, uz istovetno obrazloženje da su „nerazumljivi“.

Opozicija je podnela GIK-u ukupno 35 prigovora, a zakonski rok da se o svima odluči je večeras do 20 časova.

U obrazloženju svih rešenja o odbacivanju prigovora navodi se da su oni „nerazumljivi“, što je protivno članu 81. Zakona o lokalnim izborima.

U njima se navodi da su prigovori nerazumljivi zato što su podnosioci naveli da su navodne nepravilnosti uočene u izbornom materijalu sa jednog biračkog mesta, a predlagali da GIK poništi i izmeni zapisnik o radu biračkog odbora sa drugog biračkog mesta.

GIK je u svim odgovorima „isticala“ i da su zapisnici biračkih odbora sa svih biračkih mesta na kojima su uočene navodne nepravilnosti „uredni, potpisani od strane predsednika i članova biračkih odbora“ i da „u njima nema unetih primedbi na rad biračkog odbora“.

Gradska izborna komisija u Nišu odbacila svih 17 do sada razmatranih prigovora opozicije na regularnost izbora jer su "nerazumljivi" 2
Đorđe Sranković (Biramo Niš): foto M. M./ATAImages

Predsednica Gradske izborne komisije u Nišu Danijela Milićević kazala je u četvrtak 6. juna da je toj komisiji u zakonskom roku podneto ukuno 35 prigovora zbog nepravilnosti na lokalnim izborima.

Prema podacima izbornih štabova, prigovore su podnele opozicione liste „Biramo Niš“, grupe građana „Dr Dragan Milić“, Kreni- promeni i „Ujedinjeni- Nada za Niš“, nakon što su ostvarile uvid u izborni materijal.

GIK je 3. juna saopštila privremene rezultate, na osnovu obrađenog kompletnog izbornog materijala sa 197 biračkih mesta, po kojima su koalicija oko SNS i opozicija osvojile po 30 odborničkih mandata u Skupštini grada.

U niškok SNS su nakon toga zvanično proglasili pobedu, navodeći da će formirati gradsku vlast sa manjinskom Ruskom strankom, koja je dobila jedan odbornički mandat.

GIK je u toj odluci navela da je Grupa građana „Dr Dragan Milić“ osvojila 16 mandata, „Biramo Niš“ deset, a „Ujedinjeni-Nada za Niš“ i Kreni- promeni po dva mandata.

Gradska izborna komisija u Nišu odbacila svih 17 do sada razmatranih prigovora opozicije na regularnost izbora jer su "nerazumljivi" 3
Opozicija u Nišu: foto BETAPHOTO/SAŠA ĐORĐEVIĆ

Opozicija je prethodno proglasila pobedu, pozivajući se na nespornu činjenicu da su njihove četiri liste imale 3332 glasa više nego koalicija oko SNS i Ruska stranka zajedno.

Njihovi predstavnici su kazali da priznaju statistički izveštaj GIK, urađen na osnovu 97 odsto obrađenog uzorka, po kojoj te četiri opozicione liste imaju 30, koalicija oko SNS 29, a Ruska stranka jedan mandat.

Naglasili su da preostala tri odsto biračkih mesta nisu mogla da promene ovakav rezultat, pogotovu ne u korist SNS.

Skupština grada Niša ima 61 odbornika.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari