Evropske poruke iz Granade: Uloga u rešavanju krize na Zakavkazju i na Kosovu (VIDEO) 1Printskrin/Jutjub/Špansko predsedavanje EU

Predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel izjavio je danas da je Evropska politička zajednica platforma koja može igrati važnu ulogu u rešavanju konflikata, poput sukoba u Zakavkazju ili između Srbije i Kosova.

On je na otvaranju Samita istakao da ti konflikti nisu problem samo za one direktno uključene u sukob, već za region i celu Evropu.

„Moramo iskoristiti ovu platformu da izgradimo više poverenja, da imamo više mira i stabilnosti“, poručio je Mišel.

On je istakao da je potrebna saradnja cele Evrope u pogledu energetike i energetske povezanosti.

Govoreći o migracijama, Mišel je rekao da je i tu potrebna saradnja cele Evrope, ali i trećih zemalja i da se moraju prekinuti lanci krijumčarenja, jer ne mogu krijumčari odlučivati ko dolazi u EU.

Evropske poruke iz Granade: Uloga u rešavanju krize na Zakavkazju i na Kosovu (VIDEO) 2
Instagram/Zelenski

 

Upozorenje Zelenskog

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski upozorio je danas da se Rusija neće zaustaviti na Ukrajini i da mete Moskve već 2028. godine mogu biti baltičke zemlje i druge zemlje koje se u fokusu njene ekspanzije.

Zelenski je, na samitu Evropske političke zajednice, istakao da su Harkovu zbog blizine ruske granice i svakodnevnih napada iz vazduha za učenike 65 škola nastava održava u tunelima podzemne železnice, koji su posebno opremljeni za nastavu.

To znači biti sused sa Rusijom. Pitam se ima li dovoljno podzemnih železnica u vašim državama da se organizuje nastava, rekao je Zelenski i dodao da obaveštajni podaci njegove zemlje navode da se Kremlj adaptira i ako mu se dozvoli da obnovi vojne kapacitete to može biti slučaj već 2028. godine.

Zelenski je istakao da su uticaj i mešanje Rusije osetile i Moldavija, Gruzija, neki drugi na Kavkazu.

Ne sumnjamo u snagu NATO, rekao je Zelenski koji je naveo da je potrebno jedinstvo Evrope, ne samo 27 članica EU, već i ostalih.

On je rekao da je potrebno insistirati na političkim i ekonomskim sankcijama kako Vladimir Putin ne bi destabilizovao bilo koji drugi deo Evrope.

Rama zabrinut

Premijer Albanije Edi Rama izjavio je danas da je to što je Srbija proglasila dan žalosti zbog smrti članova paramilitarne grupe koja je ubila kosovskog policajca bilo dovoljno da Evropska unija kaže da to nije evropski, da to nije prihvatljivo i da bi to trebalo kazniti.

On je pred početak Samita Evropske političke zajednice u Granadi istakao da je veoma zabrinut jer je na Kosovu veoma ozbiljna situacija, da su se tokom godina povećavale kriminalne aktivnosti u delu Kosova u kome uglavnom živi srpska manjina i ocenio da tamo ima „mnogo nacionalizma“.

Upitan da li se plaši izbijanja rata, Rama je rekao da je rat „velika reč“ i da treba preduzeti mere pre nego što bude kasno.

Rama je naveo da je važno da postoji snažna volja unutar NATO da se jača misija Kfor na severu Kosova, jer je granica postala potpuno porozna zbog čega ima različitih vrsta kriminalnog trafikinga, dodavši da se nada da će dijalog biti nastavljen.

Plenković: Vjosa Osmani će posetiti Zagreb

Premijer Hrvatske Andrej Plenković izjavio je danas pred Samit Evropske političke zajednice u Granadi da je važno da se vidi reakcija Evropske unije u odnosu na događaje od 24. septembra u Banjskoj.

Plenković je novinarima rekao da je kosovska predsednica Vjosa Osmani tražila susret s njim, a da će naredne nedelje posetiti Zagreb.

„Ono što je važno da vidimo šta je reakcija EU, čekamo predlog Evropske komisije i visokog predstavnika Borelja, kako reagovati na mini krizu na severu i teški incident u Banjskoj. Ne može takva situacija ostati bez reakcije“, poručio je Plenković.

On je rekao da će se na Samitu razgovarati o energetici, migracijama i pitanju proširenja.

„Za Hrvatsku je važna naša podrška Bosni i Hercegovini, ali i državama jugoistoka Evrope i Ukrajini i Moldaviji i da se ostvari napredak i da se napredak temelji na uspehu zemalja“, naglasio je Plenković.

Ursulina poruka Putinu

Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen izjavila je danas u Granadi pred početak Samita Evropske političke zajednice da se predsedniku Rusije šalje poruka da Evropa ne toleriše agresiju na suverenu državu.

„Ovo je jaka poruka Putinu, od Dablina do Kišinjeva, da ne tolerišemo agresiju na suverenu državu“, poručila je Fon der Lajen novinarima ispred konferencijskog centra u kojem se održava Samit.

Ona je rekla da će u središtu Samita treći put biti Ukrajina, ali i energetika.

Kako je rekla, Evropa je prošle godine imala energetsku krizu, zbog ucene Rusije kada je reč o fosilnim gorivima, ali su sada cene pale i stvorena je zajednička platforma za kupovinu gasa.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari