Odbrojani dani koalicije Ujedinjeni za pobedu Srbije: Koalicija postoji samo na papiru, ali ne i suštinski 1foto FoNet Milica Vučković

Koalicija Ujedinjeni za pobedu Srbije zvanično još postoji, ali joj se nezvanično nazire kraj.

Uprkos varinicama na relaciji Narodna stranka – Stranka slobode i pravde, međusobnih optužbi nakon završenog izbornog procesa, a posebno nakon susreta Dragan Đilas- Aleksandar Vučić, iz Ujedinjenih za pobedu Srbije i dalje tvrde da ta koalicija postoji, barem dok se ne završi izborni proces.

Sva je prilika, međutim, da je njeno trajanje oročeno i da će koalicija prestati da postoji onog trenutka kada Republička, ali i Gradska izborna komisja saopšte konačne rezultate aprilskih izbora. A to je veoma blizu.

Zoran Lutovac, predsednik Demokratske stranke, upravo to potvrđuje za Danas i kaže da dok god se ne okonča izborni proces, DS je u koaliciji Ujedinjeni za pobedu Srbije.

“Imaćemo posebne poslaničke (odborničke) klubove, a šta će posle biti razgovaraćemo unutar stranke i sa dosadašnjim partnerima. Kako god da se stvari budu odvijale, mi nećemo voditi negativnu kampanju protiv naših partnera. Demokratska stranka je najviše učinila da se okupimo zarad javnog interesa i nećemo činiti ništa što će rasipati energiju potrebnu za suštinske promene u društvu”, ističe Lutovac.

Na pitanje kako komentariše izjavu Marinike Tepić da su se koalicioni partneri SSP-a nakon izbora sunovratili u populizam, ne uzimajući u obzir koliku odgovornost nosi bavljenje politikom, Lutovac kaže da se to ne odnosi na DS, i da zato nema potrebe ni da se komentariše.

I Pavle Grbović, lider Pokreta slobodnih građana Srbije, kaže za Danas da se izjava Tepićeve o sunovratu koalicionih partnera u populizam ne odnosi na njega i njegovu stranku.

“Marinika nije imala na umu Pokret slobodnih građana, jer mi nismo imali histerične reakcije niti smo bilo koga napadali kako bismo se bolje pozicionirali unutar opozicije. Videćemo kakve će biti posledice sastanka Đilas- Vučić i ne mislim da one nužno moraju biti loše po opoziciju, dok sa druge strane impulsivne reakcije i teške reči bez dileme ostavljaju negativne posledice. Ni Pokretu slobodnih građana, a ni meni lično, nije moglo da se kaže da smo se sunovratili u populizam, jer taj manir bavljenja politikom nikada nismo praktikovali”, kaže Grbović.

On napominje da PSG insistira na doslednosti, umerenosti i uvažavanja svih, a pogotovo onih sa kojima su do juče bili u koaliciji, bez obzira što taj stav nije naročito popularan, a još manje medijski interesantan.

“Takvim pristupom se ne dobijaju naslovne strane, ali se ni birači ne guraju u apatiju i apstinenciju i daje se šansa za stvaranje jednog zdravijeg javnog prostora“, navodi Grbović.

Na pitanje postoji li koalicija Ujedinjeni za pobedu Srbije, sagovornik Danasa odgovara da koalicija postoji samo na papiru, ali ne i suštinski.

“Koalicija postoji još samo na glasačkim listićima, suštinski je ona prestala da postoji. Indikativno je da je za raspad koalicije trebalo mnogo manje vremena nego za njeno pravljenje, što mora da nam bude nauk za ubuduće. Nemamo više pravo da mesecima maltretiramo javnost pravljenjem novih koalicija jer je očigledno da kad nešto od starta ne funkcioniše kako treba da verovatno nikada neće ni proraditi”, ocenjuje Grbović.

Iako sagovornici Danasa ne preciziraju da je koalicija Ujedinjeni za pobedu Srbije prestala da postoji, to što o toj koaliciji govore u prošlom vremenu svedoči o njenom skorom kraju. Da je rok trajanja kolaicije oročen,govori i izjava Marinike Tepić, koja je i bila nosilac te liste i koja tvrdi da koalicia postoji do završteka ovog izbornog procesa, ali da su određene političke stranke već najavile formiranje svojih poslaničkih klubova.

Iz Narodne stranke čak podsećaju da je kolicija Ujedinjeni za pobedu Sbije bila samo predizborna. Napominju da je Narodna stranka na izbore mogla da izađe i sama, ali da je od početka bila posvećena jedinstvu opozicije, zarad čega smo pristali i na nametanje odluka.

Stefan Jovanović iz Narodne stranke poručuje da veruje da opozicija mora detaljno da analizira gde je grešila u kampanjo, a grešila je… i da bobu kaže bob, a popu pop kako ne bi ponavljali greške u budućnosti, iako istina zna da boli.

U Narodnoj stranci ističu i da su spremni da razgovaraju sa svima koji se obavežu da posle izbora neće sarađivati sa Vučićem.

Bez obzira što Janko Veselinović, lider Pokreta za preokret, poziva koalicione partnere Ujedinjeni za pobedu Srbije da se posvete borbi protiv nakaradnog režima Aleksandra Vučića, on ipak smatra da je svako osporavanje Đilasove opozicione uloge neuverjivo i zlonamerno, baš zato što je on uvek bio u prvim redovima borbe protiv Vučićevog režima.

“Naravno da niko nije svetac i sigurno je da niko za života ne traži lovorove vence. Znamo da su u Srbiji ljudi njima ovenčavani samo nakon smrti, uglavnom tragičnih. Razumem drugačije mišljenje, ali ono bi, po meni, trebalo da očuva dignitet onoga koji kritiku izgovara. To u poslednjim istupima pojedinaca nije bio uvek slučaj. Verujem da je to prolazna faza, jer bi nastavljanje te rafalne paljbe štetilo celokupnoj opoziciji”, zaključuje Veselinović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari