Pavle GrbovićFoto: FoNet/ Milica Vučković

Predsednik Pokreta slobodnih građana (PSG) Pavle Grbović rekao je večeras da će lista „Srbija protiv naslija“ na sve moguće načine pokušati da poništi izborni proces kako bi se kasnije u normalnim i fer uslovima biralo ko će voditi Beograd.

Grbović je na Insajder televiziji rekao da nije došlo do stagnacije borbe, „kako se to čini“.

„Kada se tumači stagnacija, verovatno se posmatra ovaj jedan najvidljiviji aspekt koji se tiče vaninstitucionalne borbe. Prosto, bilo je i prirodno da u tom trenutku dođe do jedne vrste zastoja i odmora među ljudima imajući vidu da su bili i Nova godina i Božićni praznici i sve ostalo i prosto to je sve najnormalnije, najprirodnije, najljudskije i ne treba bežati od toga niti to predstavljati kao neki problem“, ocenio je on.

Dodao je da to ne znači da se ne radi na „drugim kolosecima“ koji se tiču i institucionalne borbe, kao i da su svesni svih njenih manjkavosti i toga da institucije u Srbiji ne funkcionišu baš po demokratskim principima kako bi trebalo.

Grbović je kazao da su nastavili komunikaciju sa međunarodnim partnerima i da svakodnevno imaju komunikaciju sa različitim nivoima aktera iz međunarodne zajednice, misleći pre svega na EU i njene članice.

„Dakle, pitanje slobodnih izbora, slobodnih medija, borbe protiv nasilja, to su elementarne, bazične evropske vrednosti. Mi od njih ne očekujemo da podržavaju nas kao pojedince. Mi od njih očekujemo da podržavaju vrednosti na kojima su njihove zemlje sazidane. Očekujemo od njih takođe i da brane svoju reputaciju u Srbiji, jer ljudi danas s pravom pitaju da li je moguće da Evropska unija primećuje sve ovo, jer ovo nije moguće ne primetiti i čuti“, rekao je on.

Govoreći o odbijanju prigovora Gradskoj izbornoj komisiji koje su podneli kandidati za odbornike liste „Srbija protiv nasilja“ Dobrica Veselinović i Vladimir Obradović, Grbović je rekao da je time njima faktički ukinuto političko pravo i njihovo građansko pravo.

„Dakle, zakon eksplicitno kaže da podnosioci izbornih lista i svaki građanin koji ima biračko pravo na teritoriji Beograda može da podnese prigovor. Gradska izborna komisija je svojom odlukom rekla ne može. Dakle, ja vam kažem, to je nešto što ulazi u anale pravne nauke i prakse u našoj zemlji. To je nešto što je odlika autoritarnih režima. To pokazuje da Gradska izborna komisija nije pravna institucija, to je isključivo politička institucija“, naveo je on.

Dodao je i da je jedina institucija koja je zaista suštinski nadređena i koja ima i pravnu i svaku drugu vrstu kredibiliteta da donese odluku o ovim izborima Ustavni sud.

Govoreći o protestu koji je najavljen za 16. januar ocenio je da to neće biti protest na kome će samo biti obeležena godišnjice ubistva Olivera Ivanovića, već i da je to evolutivni nastavak svih težnji i namera da se ne pristane na prekrajanje izborne volje.

„Neće svaki dan biti protesti na ulicama Beograda, neće svaka naša akcija podrazumevati masovno učešće građana, ali da – biće sigurno i masovnih protesta. Ja verujem i radimo na tome da to ne budu, jer to i ne treba da budu samo protesti jedne političke liste, niti samo protesti političkih aktera. To treba da budu protesti i organizovana pobuna svih društvenih slojeva u Srbiji“, naveo je Grbović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari