Grbović (PSG): Vlast je kriva što nije učestvovala u izradi sporazuma EU o Kosovu 1foto FoNet Milica Vučković

Predsednik Pokreta slobodnih građana (PSG) Pavle Grbović izjavio je danas da ne vidi alternativu prihvatanju francusko-nemačkog plana o Kosovu, ali da je „krivica ove vlasti“ to što Srbija nije učestvovala u njegovoj izradi.

Grbović je za televiziju B92 rekao da PSG podržava prihvatanje sporazuma o normalizaciji odnosa Srbije i Kosova, za koji je rečeno da su ga i srpska i albanska strana prihvatile nakon poslednjeg sastanka u Briselu, ali da to ne znači podršku predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću.

Istakao je da bi Srbija odbijanjem tog predloga odbila one koji ga nude, što bi bilo u suprotnosti sa namerom za učlanjenje u Evropsku uniju.

Grbović je naveo da Srbija može da utiče na funkcionisanje Zajednice srpskih opština (ZSO) na Kosovu, čije formiranje sporazum predviđa, da bi se uspostavila institucionalna saradnja Srbije kao matične države i institucija finansiranja ZSO, a ne finansiranje u sivoj zoni kako je sada.

Dodao je i da je važno da se se sprovede deo sporazuma u vezi pravnog regulisanja položaja Srpske pravoslavne crkve i srpskog kulturnog nasleđa na Kosovu, i da je to suština čime se treba baviti u narednom periodu

„Da li će (Kosovo) postati ili ne član Ujedinjenih nacija, u najmanjoj meri zavisi od Srbije. U prvom redu zavisi od stalnih članica Saveta bezbednosti UN, koji će odluku doneti u skladu sa svojim interesima, a ne našim“, istakao je Grbović.

Grbović je rekao da Srbija mora da uvede sankcije Rusiji, zato što se „polako pretvara u Belorusiju“, ocenivši da je „veoma jasno da se stvara jedna gvozdena zavesa“ i da Srbija može da bira da li će biti sa evropskim zemljama, ili protiv njih.

Grbović je rekao da bi vanredni parlamentarni izbori mogli biti održani 2024. i da ne misli da bi bila moguća šira koalicija opozicionih stranaka u kojoj bi PSG bio sa strankama kao što su Zavetnici, Nova Demokratska stranka Srbije i Dveri, koji se zalažu za odbijanje sporazuma sa Kosovom i protive se uvođenju sankcija Rusiji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari