Grupa javnih ličnosti poziva na javni dijalog o evropskom predlogu za Kosovo 1foto: Medija centar

Grupa intelektualaca i lidera opozicionih stranaka pozvala je danas na „hitno omogućavanja javnog dijaloga“ o evropskom predlogu za normalizaciju odnosa Beograda i Prištine.

Apelovali su na predsednika Skupštine Srbije Vladimira Orlića da pre nastavka dijaloga Beograda i Prištine, najavljenog za 18. mart, zakaže posebnu sednicu parlamenta na kojoj bi kako su naveli, predsednik Srbije Aleksandar Vučić „obrazložio poslanicima šta je prihvatio“ na prethodnom sastanku u okviru dijaloga u Briselu.

„Pozivamo sve nacionalne medije, a posebno televizije sa nacionalnom frekvencijom, koje su javno dobro, da hitno omoguće da se čuje i druga strana među političarima i intelektualcima koja je protiv prihvatanja ovog sporazuma“, naveli su u apelu.

Apelovali su i na Srpsku pravoslavnu crkvu (SPC) i Srpsku akademiju nauka i umetnosti (SANU) da se izjasne o evropskom predlogu, navodeći da je „apsolutno neprihvatljivo“ da o Kosovu i Metohiji „odlučuje jedan čovek, ma ko on bio“.

„Konačno, pozivamo sve političke organizacije, udruženja građana, javne ličnosti i javnost u celini da se uključi u neometanu javnu raspravu kako bismo svi kao narod i društvo zauzeli stav po ovom ključnom nacionalnom i državnom pitanju danas“, navodi se u apelu.

Apel su izmedju ostalih, potpisali akademici Matija Bećković i Danilo Basta, profesori Miloš Ković, Srđa Trifković, Slobodan Samardžić, Dragan Petrović i Đorđe Vukadinović, novinar Mihailo Medenica, lideri Dveri i Zavetnika, Boško Obradović i Milica Đurđević Stamenkovski, predsednici Nove Demokratske stranke Srbije i Pokreta obnove Kraljevine Srbije, Miloš Jovanović i Vojislav Mihailović.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari