Grupa mladih iz Beograda i Novog Sada kreće pešice za Gornje Nedeljice: Putevima srpske vojske protiv Rio Tinta 1foto (BETAPHOTO/MILAN TIMOTIĆ/DS)

Grupa mladih ljudi iz Beograda i Novog Sada, 25.juna organizovano kreće pešice za Gornje Nedelice i Loznicu gde je za 28. juna najavljen protest protiv projekta Jadar komapanije Rio Tinto.

Ovo je na je društvenoj mreži Iks objavio Nebojša Petković, član udruženja Ne damo Jarad i žitelj Gornih Nedeljica u kojima je planirano otvaranje rudnika litijuma kompanije Rio Tinto.

Savez ekoloških organozacija Srbije najavio je za 28. jun protest zbog namere vlasti da 2028. bude otvoren rudnik.

Petković je na Iksu dodao:”Ako ste slobodni i spremni za avanturu, pridružite im se na trodnevnog putovanju. U toku dana ćemo objaviti vreme i mesto okupljanja”.

On je objavio i video na kojem Ivan Bjelić, jedan od predvodnika i organizatora protesta studenata i mladih zbog izborne krađe krajem 2023. najavljuje ovu akciju.

Bjelić navod da se u Gornjim Nedeljicama na Vidovdan organizuje “svelitijumski sabor” kada bi mogla da bude doneta strategija protiv projekta koji je mimo narodne volje.

On kaže da se iz Beograda i Novog Sada kreće 25. juna “putevima srpske vojske iz Prvog svetskog rata”, penje se na Cer, a 28. juna spušta na sabor u Gornjim Nedeljicama.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari