Udruženje "Rusi, Ukrajinci, Belorusi i Srbi zajedno protiv rata": Podržavamo zahtev za povlačenje odluke o imenovanju Vulina za direktora BIA 1foto (BETAPHOTO/MILOŠ MIŠKOV)

„Cela međunarodna zajednica, a posebno Evropska Unija je duboko svesna vezanosti Aleksandra Vulina za režim Vladimira Putina bez kog politički Vulin ne bi ni postojao. Politička težina Aleksandra Vulina u biračkom telu je mizerna i daleko ispod cenzusa, i opšte je poznato da njegovi stručni kapaciteti su daleko od dovoljnih za bilo kakve ozbiljne državne pozicije“, saopštila je Grupa Oktobar, što je podržala grupa „Rusi, Ukrajinci, Belorusi i Srbi zajedno protiv rata“.

Kako navode, saglasni su sa saopštenjem Grupe Oktobar da je isključivi razlog opstanka Aleksandra Vulina na visokim državnim pozicijama koje su od 2017. godine bezbednosne (ministar odbrane, ministar policije) jeste zahtev Moskve, Kremlja i Putina lično da Vulin bude na tim pozicijama odakle će ostvarivati interese najvećeg evropskog jasno definisanog neprijatelja Vladimira Putina.

„Aleksandar Vulin je već više od dve decenije inkorporisan u ruski obaveštajni aparat i njegov je deo, sa napredovanjima i promocijama koja su sistematizovana za sve strane agente režima Vladimira Putina, i to je isključivi razlog Vulinovog političkog opstanka uprkos brojnim aferama (Jovanjica, Ritopek, pribavljanje novca iz Kanade itd)“, navodi se u saopštenju.

Osim toga, smatraju da imenovanje Vulina šalje poruku da je Srbija izabrala stranu Putina.

„Imenovanje Vulina za direktora BIA u okolnostima istorijske ujedinjenosti Evrope u odbrani od agresije Rusije i režima Vladimira Putina dovodi zemlju na ivicu izolacije jer Evropskoj Uniji i Zapadu jasno pokazuje da je Srbija izabrala stranu i da se svrstala uz režim Vladimira Putina kojeg Evropa i Zapad sve više izoluju zajedno sa njegovim saveznicima i satelitima“, sugerišu iz Grupe Oktobar.

Oni podsećaju da je parlament Evropske unije već razmatrao ukidanje fondova EU za Srbiju zbog bliskosti sa režimom u Moskvi. NATO samit, čiji su deo sve zemlje Evropske Unije već je ocenio Srbiju kao bezbednosni problem zbog povezanosti režima sa Moskvom.

„Takođe, neposredno pre ruske invazije na Ukrajinu, Vulin je za šefom ruskih obaveštajnih struktura dogovorio intervenciju Rusije u sprečavanje promene vlasti u Srbiji kroz takozvanu „saradnju Rusije i Srbije u sprečavanju obojenih revolucija“ (decembar 2021.) što su mediji preneli a Vulin na zvaničnom sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova tada objavio, pa je imenovanje Vulina za šefa BIA u ovom vremenu usmereno je i na dalje intervencije režima Vladimira Putina u demokratske procese u Srbiji, u izbore u Srbiji, i na sprečavanje promene vlasti, čime će se otvoriti novi društveni sukobi“, dodali su.

Ovom prilikom ističu i da se istovremeno u Srbiji nalazi veliki broj ruskih državljana koji su pobegli od režima Vladimira Putina i politički pomažu borbu protiv tor režima.

„Imenovanje Aleksandra Vulina izaziva zabrinutost kod ruske emigracije u Srbiji da će on kao šef BIA nezakonito dostavljati režimu Vladimira Putina podatke o njihovim aktivnostima kako bi usled toga bili progonjeni i kažnjavani u Rusiji, onako kako je to Aleksandar Vulin već učinio 2021. gdine sa špijuniranjem Andreja Pivovarnova“, naveli su.

Kako zaključuju, zbog svega navedenog zahtevaju da se odluka o imenovanju Aleksandra Vulina za direktora BIA, koja direktno ugrožava najvitalnije interese zemlje, i koja će dovesti do postepene izolacije zemlje hitno povuče.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari