Grupa "Sedam zahteva" i SKOJ protiv mržnje prema siromaštvu 1Foto:KOCA SULEJMANOVIC epa

Danas će biti organizovan kontramiting mitingu studenata Ekonomskog fakulteta usmerenog protiv izbeglica i migranata pod nazivom „Bezbedno studiranje“.

„Sedam zahteva“, grupa studenata i nekadašnjih učesnika „Protesta protiv diktature“, koji su se pre par dana, nezadovoljni dosadašnjim tokom i organizacijom, izdvojili od ovih demonstracija, pozivaju građane da se priključe današnjem kontramitingu u organizaciji SKOJ-a.

Ovaj miting, koji u svom pozivu objavljenom na Fejsbuku ukazuje na „nehigijenske i nebezbedne uslove studiranja“, usled prisustva izbeglica u okolini Ekonomskog fakulteta, zakazan je za danas 17 časova na platou ispred ovog fakulteta. Kako bi izrazili stav protivan ksenofobiji, Savez komunističke omladine Jugoslavije objavio je, takođe, na Fejsbuku poziv građanima da se u isto vreme okupe na tom mestu. NJima će se priključiti i „Sedam zahteva“.

– Doći ćemo sa transparentima kojima pozivamo na solidarnost i razumevanje. Naš stav je da je nedopustivo pričom o bezbednosti prikrivati nedvosmislenu ksenofobiju i prezir prema siromaštvu. Ljudi koji su pobegli iz rata i za koje je boravak u parku nužnost, a ne izbor, ne smeju biti tretirani kao agresori jer to nisu, nego treba preispitati sistem koji ljude stavlja u ovaj položaj i, na praktičnom planu, onda kada vidimo da država ne reaguje tako da budu minimalno obezbeđeni, angažovati se u sopstvenom okruženju i sakupiti obuću, odeću, sredstva za higijenu i kontaktirati organizacije koje rade sa izbeglicama, ističe za Danas predstavnik „Sedam zahteva“.

Inače, u pozivu studentima Ekonomskog fakulteta na Fejsbuku piše sledeće: „Okruženje u kojem studiramo je veoma loše, uslovi su nehigijenski i bezbednost studenata se dovodi u pitanje. Posle skoro dve godine boravka migranata u parku ispred Fakulteta i incidenata koji su se u tom periodu dešavali, vreme je da pokažemo svoje nezadovoljstvo uslovima u kojima studiramo. Postoji strah da svaki put kada prođemo kroz park nešto može da nam se desi. Mnogo je neprijatnih situacija kojima su studenti bili izloženi, pogotovo studentkinje, kojima se svašta dobacuje u kasnim satima kada prolaze kroz park krećući se ka fakultetu. Vreme je da na sve to reagujemo, da promenimo okruženje u kojem studiramo, da bezbedno i bez razmišljanja da li će nam se nešto desiti pohađamo nastavu i ukažemo na problem koji imamo“.

S druge strane, u pozivu SKOJ-a, građanima da se okupe na kontraprotestu ispred Ekonomskog fakulteta gde će se održati ksenofobični skup protiv migranata, piše: „Očito je da iza poziva na protest stoje reakcionarni pojedinci ili grupe koji se rukovode predrasudama i ksenofobijom, a takvim akcijama podstiču rasizam i mržnju, čemu se progresivna javnost mora suprotstaviti svim sredstvima. Migranti nikada nisu napali nijednog Beograđanina, niti je Beograd grad koji na svojim ulicama dopušta predrasude, ksenofobiju i rasizam. Zato se u što većem broju okupimo ispred Ekonomskog fakulteta i pokažimo solidarnost sa našom braćom i sestrama, izbeglicama i migrantima za čije je muke kriv zapadni imperijalizam koji je svojevremeno izvršio agresiju i na našu zemlju“.

Sprečiti iseljenje porodice Khawatmi

„Protest protiv diktature“ je, s druge strane, pozvao svoje pristalice da spreče iseljenje porodice Khawatmi, u ulici Dunavski kej, broj 20, sutra u podne. Branka Khawatmi, koja živi u svom stanu već 25 godina sa sinom koji je čovek sa posebnim potrebama, sa teškim oštećenjem vida i telesnim invaliditetom, pozvala je građane da spreče njihovo iseljenje iz stana. „Zahvaljujući nezakonitim radnjama i malverzacijama sudskog izvršitelja Nenada Botorića, protiv koga su već podnete krivične prijave, došli smo u ovako tešku i očajnu situaciju da ćemo biti izbačeni iz rođenog stana zbog duga od 6.500 evra, koji nam nije bio omogućen da platimo. Pritom nijednog trenutka nismo odustajali od plaćanja“, kaže Branka Khawatmi u pozivu građanima za pomoć.

Razdor’]

“Na veliku žalost moramo da potvrdimo da je došlo do razdora unutar grupe Protiv Diktature. Tenzije između dve struje, onih koji su hteli da protest usredsrede prevashodno protiv sistema koji omogućava diktaturu i onih koji bi da pokušaju da iskoriste uticaj i u socio-ekonomskoj sferi, kulminirale su na sastanku na kom je glasovima većine podržan stav da se držimo prevashodno borbe protiv diktature. Žao nam je što su naši saborci, čiji lični stavovi nisu podržani, odlučili da se odvoje. Želimo im sreću u borbi za socio-ekonomske reforme i nadamo se da ćemo moći opet da sarađujemo u borbi protiv diktature, koja je povod ovih protesta, navodi se u saopštenju i dodaje da neće pružiti podršku nijednom političaru ili stranci, jer je “ovaj pokret usmeren ka sistemu, a ne pojedincima iz političke elite”.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari