Diplomatski odnosi Srbije i Gane pretrpeli su „ozbiljan udarac“ nakon što je ta zapadnoafrička zemlja priznala Kosovo, a Beograd zatražio da ambasador Semjuel Valis-Akijanu napusti Srbiju, pišu mediji u Akri.


Ministarstvo spoljnih poslova Srbije juče nije želelo da komentariše navode medija u Gani da je ambasador proglašen „personom non grata“ jer je njegova zemlja priznala nezavisnost Kosova. Zvaničnu informaciju nije bilo moguće dobiti ni u Ambasadi Gane u Beogradu.

Kako prenosi Beta iz Akre, veliki broj dnevnih listova i internet sajtova u Gani izvestio je o „diplomatskom sukobu“ dve zemlje i preneo izjavu ministra spoljnih poslova Alhadžija Mohameda Mumunija da će Gana zatvoriti svoju diplomatsku misiju u Beogradu.

Mumuni je u sredu u državnom parlamentu izjavio da su „dugogodišnji srdačni odnosi“ sa Srbijom pretrpeli „ozbiljne udarce“ pošto je vlada u Akri pre mesec dana priznala Kosovo. Prema njegovim rečima, vlasti Srbije su potom „zatražile od ambasadora Gane u Beogradu da se vrati kući i da se konsultuje sa vladom Gane kako bi se poništila odluka o priznanju“. „Povrh svega, srpska vlada zatražila je zatvaranje počasnog konzulata (Srbije) u Akri“, istakao je Mumuni i ocenio da ovakva reakcija „ne ostavlja Gani drugi izbor nego da potpuno zatvori svoju misiju u Beogradu“.

Ministar je postavio i pitanje „zašto je Srbija preduzela takve korake protiv Gane, a ne i protiv drugih zemalja koje su priznale Kosovo“.

Potom se u medijima u Akri otvorila polemika između šefa diplomatije Mumunija i bivšeg ambasadora Gane u Srbiji Njaho Tamamkloea, koji je ocenio da Gana „ima vrlo malo toga da dobije od Kosova, a što se tiče Srbije – da izgubi sve“. Bivši ambasador je odluku vlade nazvao pogrešnom i podsetio da se Afrička unija kao organizacija protivi priznanju Kosova, te da je Gana „godinama obećavala“ da će ostati uz Srbiju. Mumuni je uzvratio porukom da Afrička unija „ne diktira spoljnu politiku Gane“, a da je Kosovo priznato „u duhu diplomatije, samoopredeljenja i međunarodnog mira“.

Simić: Negativne političke posledice

Predrag Simić, profesor Fakulteta političkih nauka, ocenjuje za Danas da je vest o proterivanju ambasadora Gane dosta neočekivana i da ugrožava međunarodni imidž Srbije, naročito u Africi i unutar Pokreta nesvrstanih. „Srbija je imala tradicionalno dobre odnose s Ganom, koji su došli do izražaja u svim segmentima, zbog čega je trebalo dobro razmisliti pre donošenja tako oštre odluke“, smatra Simić. On objašnjava da je ekonomska saradnja sa Ganom vrlo skromna, tako da na tom planu ne može biti teških posledica, za razliku od političkih odnosa.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari