Retorika koju je nakon poslednjeg sastanka Koordinacionog tela upotrebio ministar Milan Marković optužujući albanske političare iz Bujanovca i Preševa za nedovoljnu aktivnost u promociji projekta fakulteta u Medveđi, samo je jedan od razloga zbog kojih ćemo na sednici predsedništva Partije za demokratsko delovanje i u razgovoru s drugim albanskim strankama razgovarati o mogućnosti da više ne učestvujemo u radu Koordinacionog tela – najavljuje za Danas predsednik PDD i narodni poslanik iz Preševa Riza Haljimi.


Naš sagovornik podseća da „ni posle dve godine Predsedništvo Koordinacionog tela nije profunkcionisalo u punom kapacitetu, kao ni šest komisija, osim one koja se bavi problemima udžbenika i nastave na albanskom jeziku“. „Ispada da smo mi samo dekor predsedniku Koordinacionog tela ministru Markoviću i njegovim službama. Jer, ja sa sigurnošću tvrdim da nismo bili uključeni u donošenje nijednog projekta ovog državnog organa u poslednje dve godine“, upozorava Haljimi.

Za njega je i dalje ključno pitanje „ekonomska besperspektivnost mladih ljudi u Bujanovcu, Preševu i Medveđi“, što onda otvara problem azilanata u zemljama EU. Haljimi podseća i da Albanci koji žive na jugu Srbije i dalje imaju probleme s dobijanjem ličnih dokumenata, iako su stanovnici ove zemlje. „Umesto toga nama se nude nekakvi spektakli, poput multietničke pozorišne predstave, od čega se pravi lažna slika realnosti. Pa, fakultet u Medveđi nastavu izvodi u smešnim uslovima, uz simultanog prevodioca, koji pri tom to radi na neadekvatan način. Sve to liči na farsu, jer kako da bez materijalnih mogućnosti jedan Albanac iz Preševa može da se školuje u 170 kilometara udaljenoj Medveđi, gde nema ni studentskog doma“, ističe Haljimi.

„Dva puta sam pisao premijeru Mirku Cvetkoviću i on je upoznat sa aktuelnim problemima na jugu Srbije. Ali, konkretnih poteza iz Beograda još nema, zbog čega bi mogao da se očekuje naš odlazak iz Koordinacionog tela“, zaključuje Riza Haljimi za Danas.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari