Han podržao Vučićevu inicijativu o regionalnoj ekonomskoj saradnji 1Han i Vučić u Vili "Mir" Foto: Fonet-Aleksandar Levajković

Evropski komesar za proširenje i susedsku politiku Johanes Han i predsednik Srbije Aleksandar Vučić počeli su razgovore u Vili „Mir“ u Beogradu.

Evropski komesar za proširenje i susedsku politiku Johanes Han podržao je danas, kao sjajnu ideju, inicijativu
predsednika Srbije Aleksandra Vučića o uspostavljanju regionalne ekonomske saradnje, kao dela priprema regiona za članstvo u Evropskoj uniji (EU) i zajedničko evropsko tržište.

Regionalno tržište sa 20 miliona ljudi je privlačno za investitore i to će pojačati privrede svih zemalja u regionu, rekao je Han, posle razgovora sa Vučićem, i ocenio da to nije slučaj sa sadašnjim fragmentiranim tržištima.

Naš zajednički cilj su mir, stabilnosti i prosperitet regiona, izjavio je danas evropski komesar za proљirenje i susedsku politiku Johanes Han, posle razgovora sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, ističući da Srbija u tome ima ključnu ulogu. On je zahvalio Vučiću na liderstvu u tom poslu i naglasio da bi region trebalo da gleda u budućnost, umesto u prošlost.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je posle razgovora sa evropskim komesarom za proširenje i susedsku politiku Johanesom Hanom da su razgovori bili dobri i plodonosni, i istakao da je Han posvećen procesu proširenja i kako da se svakoj zemlji u tom procesu pomogne.

Zahvalivši se Hanu na svakoj podršci, koja nije samo finansijska , već i pomoć u znanju i tehnologijama, razmeni stručnjaka, Vučić je rekao da bi trebalo napomenuti da 67 odsto izvoza naših roba ide na tržište Evropske unije.

Ponovo je otvorena tema stvaranja jedinstvene ekonomske zone, rekao je Vučić i istakao da bismo, ukoliko formiramo jedinstveno tržište, imali smanjenje troškova, bolji protok kapitala i ljudi, da bismo mogli da dobijemo mnogo više nego što imamo danas.

Vučić je izrazio zahvalnost i zadovoljstvo zbog potpisivanja sporazuma IPA 2016 i zbog podrške otvaranju novih poglavlja u pregovorima Srbije sa EU.

Posebno je istakao podršku EU regionalnoj stabilnosti i miru, od čega zavisi, istakao je Vučić, ekonomski razvoj, povećanje plata i penzija, zapošljavanje.

Han će, takođe, u Beogradu tokom prepodneva otvoriti konferenciju pod nazivom “Ka boljoj investicionoj klimi na Zapadnom Balkanu”.

U popodnevnim satima Han će obići i Žeželjev most u Novom Sadu, koji se nakon rušenja u NATO intervenciji 1999. godine, obnavlja novcem delom obezbeđenim iz Instrumenta za pretpristupnu pomoć, IPA fonda. 

Evropska unija i Srbija su u sredu u Briselu potpisali prvi deo finansijskog sporazuma IPA 2016 prema kojem će Srbija od Unije dobiti 96 milion evra bespovratne pomoći, dok je ukupna vrednost sporazuma 166,4 miliona evra.

 

Dačić sa Hanom o važnosti otvaranja poglavlja

Vršilac dužnosti premijera Srbije i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić istakao je u razgovoru sa evropskim komesarem za susedsku politiku i pregovore o proširenju Johanesom Hanom važnost otvaranja poglavlja u cilju nastavka dinamike i kontinuiteta u procesu napredovanju na putu evropskih integracija.

Dačić je rekao da je cilj Srbije i Zapadnog Balakan ulazak u EU i da se taj cilj može ostvariti jedino krupnim koracima napred, a ne zapaljivim izjavama koje region vraćaju u prošlost, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova
Srbije. On je ponovio je da je jedan od spoljnopolitičkih prioriteta regionalna stabilnsot i naveo da će Srbija uložiti maksimum napora da svojom konstruktivnom ulogom da značajan podsticaj da Balkan bude zona regionalne stabilnosti i mira.

Zajednički je konstatovano da je Srbija na dobrom putu, kao i to da je neophodno nadoknaditi ono što je izgubljeno u prošlosti.

Šef srpske diplomatije je naglasio da će Srbija učiniti sve da doprinese nastavaku dijaloga s Priљtinom, ali i da očekuje da se ispuni ono što je za Srbiju najbitnije, a to je formiranje Zajednice srpskih opština.

Han je izjavio da očekuje da se ovog meseca otvore dva nova poglavlja u pregovorima o članstvu Srbije i Evropske unije i naglasio da će se taj proces nastaviti u drugoj polovini godine.

Han podržao Vučićevu inicijativu o regionalnoj ekonomskoj saradnji 2

Han i Dačić  Foto: Fonet/MSP

Kako je istakao, cilj njegove posete Srbiji jeste da se građanima pokažu konkretni rezultati evrointegracionog procesa, budući da građani postaju pomalo umorni zbog uobičajenih ishoda i zaključaka samita.

Han je naglasio da očekuje da regionalna investiciona konferencija, na kojoj će danas učestvovati u Beogradu, da podsticaj za stimulaciju, kako privrede i brže implementacije ideje o regionalnom ekomomskom tržištu, tako i celokupnog procesa stabilizacije regiona i napretka u procesu evrointegracija.

Napredak u dijalogu Beograda i Prištine je, prema rečima Hana, preduslov za perspektivu ulaska u EU i izrazio očekivanje da će Priština potvrditi posvećenost tom procesu budući da dijalog nema
alternativu.

On je ponovio da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić predočio da je posvećen dijalogu, a to Evropska unija očekuje i od Prištine pošto je to preduslov za put ulaska u EU.

Dačić i Han ocenili su da dijalog mora voditi ka konkretnim rezultatima, uprkos teškoj prošlosti, budući da je za obe strane važno da imaju uspešan i konstruktivan dijalog. Evropski komesar za proširivanje je, ukazujući i na ciljeve skupa lidera Zapadnog Balkana i čelnika EU u julu u Trstu, rekao da je reč o pospešenju protoka robe, usluga, ali i međusobnog priznavanja diploma o stručnosti, a cilj je i da se stvori ujednačenije „digitalno tržište“, uz uklanjanje prepreka poput rominga u bežičnoj telefoniji.

Dačić i Han su se saglasili da su važne i kulturne navike i sklonosti pošto je Zapadni Balkan deo Evrope i ocenili su da kompromisi vode ka stvaranju partnerskih odnosa. Evropski komesar za proširenje iz Beograda putuje u Crnu Goru.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari