Haradinaj: Kurti ne može da daje rokove Kfor-u a Vučić da pozove Srbe da uklone barikade 1Ramuš Haradinaj Foto: EPA-EFE OLIVIER HOSLET

Predsednik Alijanse za budućnost Kosova (ABK) Ramuš Haradinaj je danas poručio premijeru Kosova Aljbinu Kurtiu da se Kfor-u ne mogu davati rokovi za uklanjanje barikada, a predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću da pozove Srbe na severu da ih sami uklone.

On je na konferenciji za novinare ocenio da se Kurti i njegovi saradnici ne ponašaju ispravno, i da su, kako je ukazao, Kurtijevi potezi i izjave, „kontinuirano i konkretno“, u poslednja tri meseca samo pogoršali situaciju.

Ocenio je i da barikade ne pomažu dijalogu, već su, kako tvrdi, samo u interesu ruskog predsednika Vladimira Putina.

Pozvao je kosovske Srbe „da ne nasedaju na političke kalkulacije“ Vučića, ali i bilo kog drugog“.

„Ratnohuškačka platforma Vučića i njegovih ljudi postavljena na severu (Kosova) prelazi crvene linije“, rekao je Haradinaj.

Naveo je da Vučić „mora hitno da povuče svoje ljude sa severa i da naredi uklanjanje barikada i povratak za pregovarački sto“.

Haradinaj je, povodom izjave Kurtija da je kosovska vlada „dala još vremena Kforu-u“ za uklanjanje barikada, kazao da se Kfor-u ne mogu postavljati rokovi, jer je, kako je kazao, “ njihova misija jasna i čista kao suza“.

„Mirovna misija NATO-a nije strana (u odnosu na Kosovo i Srbiju), pa se ne može smatrati takvom. Za Kfor se ne mogu odrediti rokovi“, rekao je on.

Naveo je da je „njihova misija na Kosovu jasna i čista kao suza…“, te dodao da su „oni saveznici mira i bezbednosti na Kosovu“.

„Premijer bi trebalo da odustane od suprotstavljene retorike prema njima“, kazao je Haradinaj.

Dodao je i da je „budućnost Kosova večno povezana sa zapadnim saveznicima, posebno sa Amerikom“.

Haradinaj je zadnjih meseci najveći i najžešći kritičar poteza koje je preduzeo Kurti ne samo u odnosu na sever Kosova već uopšte.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari