Haradinaj nije dobio američku vizu 1Ramuš Haradinaj Foto: EPA-EFE/MALTON DIBRA

Premijer Kosova Ramuš Haradinaj nije dobio američku vizu, tako da neće moći učestvovati u radu jedne konferencije o Balkanu početkom februara

Ovo je danas objavila Al Džazira Balkans (AJB), pozivajući se na izvora iz Stejt Dipartment, dok iz kosovske vlade poručuju da još nisu dobili zvanično obaveštenje Ambasade SAD.

Novinar AJB iz Vašingtona Ivica Puljić javio je da je Haradinaj ranije dobio poziv za učešće u radu konferencije 6. februara, ali je izvor iz Stejt Dipartmenta potvrdio da Haradinaj nije dobio ulaznu vizu zbog uvođenja taksi Srbiji i Bosni i Hercegovini. Izostanak Haradinaja sa konferencije 6. februara novinaru AJB potvrdio i jedan od organizatora.

U međuvremenu, prištinska Koha je objavila i komentar portparolke kosovske vlade Donjete Gaši koja tvrdi kako je Haradinaj trebalo da putuje na Molitveni doručak, a ne konferenciju. Gaši kaže da kosovska vlada još nije dobila zvaničan odgovor Američke ambasade o statusu vize za kosovskog premijera. „Kancelarija premijera još uvek nije primila zvaničan odgovor Ambasade SAD u vezi sa vizom za gospodina Haradinaja. Jedini razlog zbog kog bi premijer putovao u SAD je Molitveni doručak, ne i konferencija“, rekla je Gaši za Kohu.

Ranije danas kosovski premijer objavio je kako je Vlada Kosova spremna da privremeno ukine takse na robu iz Srbije i Bosne i Hercegovine uz međunarodne garancije za potpisivanje konačnog sporazuma koji će rezultirati priznanjem Kosova.

Stejt department i Savet za nacionalnu bezbednost SAD uputili su danas kosovskim vlastima zahtev da odmah ukinu uvozne takse na robu iz Srbije i izrazili žaljenje što to nije urađeno nakon pisma koje je američki predsednik Donald Tramp uputio predsedniku Kosova Hašimu Tačiju, preneo je Klan Kosova. U pismu se navodi da su takse uvedene bez konsultacija sa Sjedinjenim Američkim Državama i zahteva da odmah budu suspendovane, a ističe se da uvek mogu da se vrate ako ne dođe do sporazuma sa Srbijom. Upozorava se da podrška SAD Kosovu nije bezuslovna i ukazuje da je u ovom trenutku Priština kriva za ugrožavanje dijaloga, a preti se i sankcijama.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari