Haradinaj: Sporazum iz Ohrida omogućava širenje suvereniteta i na sever Kosova 1FOTO: Printscreen/Ramuš Haradinaj/Fejsbuk

Predsednik Alijanse za budućnost Kosova Ramuš Haradinaj smatra da Aneks plana implementacije sporazuma za normalizaciju odnosa Kosova i Srbije, koji je dogovoren u Ohridu, omogućava da Kosovo proširi suverenitet i na sever, prenosi Albanian post.

Haradinaj je kazao da podržava sporazum jer otvara perspektivu Kosova ka NATO, EU, a i da Kosovo proširi suverenitet i jurisdikciju na sever.

„Odvojili su Kosovo jednom zauvek od Srbije“, rekao je Haradinaj za švajcarski portal Albora.ch tokom svoje posete Švajcarskoj, prenosi Kosovo online.

Dodao je da je jedna od stvari na kojoj rade i da Kosovo zadrže u savezu sa SAD i zapadom.

Haradinaj je pre nekoliko dana poručio da Kosovo „mora da ostvari tri cilja već u prvoj fazi implementacije okvirnog sporazuma za normalizaciju odnosa sa Srbijom“.

Prema njegovim rečima, prvo treba ostvariti partnerstvo za mir kao prvu fazu članstva u NATO, drugo da se vrati na agendu evropskih integracija, vraćajući proces novih priznanja za državu Kosovo, a treći cilj je da „Kosovo uspostavi red i zakon na severu i tamo održi lokalne izbore“.

Ti ciljevi, kako kažu, „moraju biti prioriteti kosovske Vlade u prvoj fazi sprovođenja Ohridskog sporazuma“.

Nakon sastanka rukovodstva Alijanse za budućnost Kosova, Haradinaj je saopštio da je odlučeno da se podrži evropski predlog za normalizaciju odnosa Kosova i Srbije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.