Haradinaj: Strategija prihvatiti uspehe 1Foto: EPA-EFE / VALDRIN XHEMAJ

Kosovski premijer Ramuš Haradinaj je naveo da bi Evropska unija trebalo da prihvati niz uspeha koje je Kosovo ostvarilo.

Umesto da kako navodi Hradinaj, u Strategiji za Zapadni Balkan govori isključivo o uslovima, bez razjašnjenja evropske budućnosti Kosova, navode danas prištinski mediji.

Svesni smo izazova i izuzetno je važno za EU da ima jasnu politiku prema Kosovu, kako bi integracioni proces bio unapređen, bez ugrožavanja zajedničkih uspeha vezanih za mir i stabilnost regiona. Stanovnici Kosova od EU očekuju ravnopravan tretman poput svih građana Evrope, poručio je Haradinaj.

Šef Kancelarije EU u Prištini Natalija Apostolova je izjavila da se u Strategiji za Zapadni Balkan ne pravi razlika između Kosova i ostalih pet država regiona.

Uslovi su isti, kao i posvećenost EU. Ritam procesa zavisi od partnera. Bilateralni odnosi bi trebalo da budu rešeni što je pre moguće. Kosovo i Srbija treba da intenziviraju odnose, jer bez toga za njih nema evropskog puta, rekla je Natalija Apostolova.

Predsednik parlamenta u Prištini Kadri Veseli je ocenio da je dobro što su sve članice EU, uključujući i one koje nisu priznale nezavisnost Kosova, prihvatile Kosovo kao nezavisnu i suverenu državu.

Zaslužili smo to, posle dugog čekanja, i naša evropska perspektiva je nezaustavljiva. Kosovo će nastaviti put razvoja i evroatlantskih integracija, ispunjavajući sve obaveze, naveo je Veseli.

Ministar spoljnih poslova Kosova Bedžet Pacoli je saopštio da je dobro što je EU ponovo posvetila pažnju Zapadnom Balkanu.

Strategija proširenja daje priliku Kosovu da se poveže sa zajedničkom budućnošću EU, ocenio je Pacoli, uz zahtev da Priština bude tretirana na isti način kao ostale zemlje regiona.

Predložili smo da se ponudi jasan opis statusa kandidata Kosova, kao i jasni rokovi početka pregovora o priključenju EU. Kosovo može, kao i ostale zemlje Zapadnog Balkana, imati koristi od osnažene stabilnosti i napretka, koji će omogućiti jasnu evropsku perspektivu, naveo je Pacoli.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari