Mislim da članstvo Kosova u Ujedinjenim nacijama nema alternativu i sve ide u tom pravcu, izjavio je predsednik Vlade Kosova Ramuš Haradinaj u intervjuu za RTK 2.

On je ocenio da svi dosadašnji dogovori sa Srbijom vode krajnjem rešenju.

Unutar krajnjeg rešenja biće zadataka, dogovora i protokola, ali sve nezavisne zemlje koje su priznale jedna drugu imaju više od stotinu međusobnih dogovora i protokola, napomenuo je Haradinaj.

To znači, dodao je, da nakon priznanja moramo napredovati i na bilateralnim, ekonomskim, tržišnim i društvenim odnosima.

Odluku Srbije bi trebalo da poštuju i ostali, a rešavanje odnosa između Kosova i Srbije je bitno i zbog integracija u Evropsku uniju, istakao je Haradinaj.

Naš cilj i cilj Srbije je članstvo u EU, a jasno je da su otvorena pitanja prepreka na tom putu. Sada Srbija, na primer, svako otvoreno poglavlje mora i da zatvori i Srbija ne može napredovati ukoliko ne reši pitanje sa Kosovom. Isto važi i za Kosovo, ako ne rešimo sva otvorena pitanja, onda kasnimo, objasnio je Haradinaj.

On je naveo da Ustav Kosova predviđa Zajednicu opština sa srpskom većinom, ali samo ako je ona u skladu sa ustavnim odredbama.

Kao Kosovo spremni smo da napredujemo po pitanju Zajednice, ali je vrlo bitno da ona bude u skladu sa ustavom. Posle odluke Ustavnog suda nemoguće je da izbegavamo njegov stav, navodi Haradinaj.

Govoreći o planu za pravljenje vojske, Haradinaj je rekao da Kosovo u suštini i sada ima oružane snage.

Mi ih nazivamo Bezbednosnim snagama Kosova, ali ciljamo na ustavno ime i ustavni mandate Armije Kosova, što nije velika razlika, jer ne stvaramo nešto novo, objasnio je Haradinaj, dodavši da NATO i KFOR obučavaju pripadnike Bezbednosnih snaga.

Cilj je, međutim, da obezbedimo i ustavni okvir za formiranje Armije, a verujem da je to dobro za sve koji žive na Kosovu, pa i za Srbe, jer što mirnije, sigurnije i bezbednije Kosovo u interesu je svih koji ovde živi, naglasio je Haradinaj.

On je kazao da o tome još nije razgovarao sa predstavnicima Srba, ali je napomenuo da sa Srpskom listom veoma dobro sarađuje kada je reč o životnim problemima svih građana.

O formiranju Vojske Kosova još nismo pričali, rekao je Haradinaj.

Komentarišući uahtev 43 poslanika da se napravi revizija Zakona o Specijalnom sudu, Haradinaj je istakao da će Vlada poštovati svaku odluke Skupštine, kojoj je podređena.

Taj sud je bio i jeste neobičan. U vreme kada je formiran mi smo, kao Alijansa za budućnost Kosova, glasali protiv i naš stav je bio da to može da se radi na Kosovu, jer je ovde bio Euleks i svi ostali i postojali su svi uslovi za to, rekao je Haradinaj.

Na pitanje da li je uputio zvaničan zahtev za uključivanje SAD u dijalog Prištine i Beograda, premijer Kosova nije odgovorio direktno, već je kazao da je imao priliku da predstavnicima Sjedinjenih Američkih Država objasni da je za postizanje krajnjeg mira potrebna i uloga Amerike.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari