Haradinaj: Vučić, Tači i Rama pod vođstvom Mogerini razmatrali podelu Kosova 1Ramuš Haradinaj Foto: EPA-EFE OLIVIER HOSLET

Premijer Kosova Ramuš Haradinaj izjavio je danas da postoji sumnja da su predsednici Srbije i Kosova Aleksandar Vučić i Hašim Tači, i premijer Albanije Edi Rama pod vođstvom visoke predstavnice EU za spoljnu politiku i bezbednost Federike Mogerini razgovarali o podeli Kosova.

Haradinaj je na okruglom stolu o dijalogu Kosova i Srbije posle Samita u Berlinu, kazao da postoji „osnovana sumnja da su Vučić, Rama i Tači razgovarali o podeli Kosova i da takođe ona postoji da se to događalo pod rukovodstvom Mogerinijeve“.

„Dobro je da traže izvinjenje što su gubili vreme na tu temu. Moglo je sve ovo da bude još gore“, kazao je Haradinaj na okruglom stolu u Prištini.

Haradinaj je ocenio da Kosovo nema potrebe da otvara pitanje kako je proglašeno nezavisnim 17. februara 2008. godine i kako je to ocenio Međunarodni sud pravde.

„Garantujem vam da bilo ko koji kaže da se promenom granice ili njenom korekcijom postiže mir, treba da zna da se ne postiže mir, već se postiže rat i tragedija“, kazao je Haradinaj.

Premijer Kosova je dodao da oni koji predlažu sporazume o promeni granica to čine namerno, kako bi Balkan uveli u još najmanje dve decenije nestabilnosti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari