Harčenko: Kosovo jedna od ključnih tema u predstojećoj poseti Lavrova 1Foto: EPA-PETER-FOLEY/Bocan Harčenko

Ambasador Rusije Aleksandar Bocan Harčenko izjavio je danas da će Srbija zauvek imati podršku Rusije u rešavanju pitanja Кosova i da će ono biti jedno od ključnih tokom posete šefa ruske diplomatije Sergeja Lavrova 18. juna.

„Biće prva poseta nakon pandemije, što je dosta značajan simbol. Prvi boravak u inostranstvu ovde u Srbiji“, rekao je Harčenko za Radio televiziju Srbije.

On je odgovarajući na pitanja rekao da postoji žurba EU i SAD da se krene u dijalog, ali da je njegovo mišljenje da to nikad nije bilo nešto što osposobljava i pomaže dijalog.

„Кod nas postoji zabrinutost, svako razume, vidi puno aktivnosti, ali niko ne vidi, ja govorim o nama, sadržaje nekih predloga i spremnost da se napokon dijalog uspostavi i da se vodi na osnovu istog prilaza prema Beogradu i Prištini. Uz neophodan pritisak na Prištinu, uzimanje u obzir i poštovanje interesa Srbije u okviru međunarodnog prava i rezolucije 1244 kad mislimo o Кosovu“, rekao je Harčenko.

Harčenko je rekao da je predsednik Srbije Aleksnadar Vučić u pravu kada kaže da rezolucija jeste jedan kompleksan dokument koji ima i svoje dobre i svoje loše strane.

„Predsednik je u pravu, sećam se onih dana kad smo je pripremali. Bilo je teško, ali ona je vrsta kompromisa koji je bio moguć. Naravno, nije moguć kompromis da svi budu sasvim zadovoljni“, rekao je Harčenko.

Ruski ambasador je dodao da Rezolucija 1244 pruža najvažnije – teritorijalnu celovitost Srbije, suverenitet, i osnovu za uspostavljanje dijaloga, na „zdravom temelju, bez žurbe, nametanja rešenja spolja, bez stvaranja nekih okvira vremenskih, trajanja dijaloga“.

„To je najvažnije. Teške strane postoje, znam i ubeđen sam, kad ne bi bilo teških propusta u smislu implementacije rezolucije, situacija bila bolja, mnogo bolja“, naglasio je Harčenko.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari