Hasani: Srbija osporava Kosovo, vidi ga kao srpski Jerusalim 1Foto: EPA-EFE/DJORDJE SAVIC

Bivši predsednik Ustavnog suda Kosova i profesor međunarodnog prava Enver Hasani ocenio je danas u Prištini da se dijalog Kosova i Srbije suštinski razlikuje od dijaloga Grčke i Severne Makedonije, pošto Srbija osposrava nezavisnost Kosova i vidi ga kao srpski Jerusalim.

„Spor između Grčke i Severne Makedonije bitno se razlikuje od slučaja Kosovo-Srbija. U ovom drugom slučaju, osporava se država Kosovo, koje Srbija i njeno društvo vide kao administrativni deo srednjevekovne srpske države – kao srpski Jerusalim“, kazao je Hasani na okruglom stolu „Ustavni okvir procesa dijaloga sa Kosovom – Srbija“, koji je organizovala nevladina organizacija EPIK.

Profesor političkih nauka Beljulj Bećaj ocenio je da ukoliko bi ideja o podeli Kosova prethodno bila podržana od strane suverena, naroda Kosova, i ako bi postojalo jedinstvo faktora od međunarodnog značaja, onda bi predstavnik suverena imao političkih osnova da pregovara i o pitanju teritorije, kao osnovnog elementa stvaranja države.

„Ne podstiče li se ovim pristupom za podelu činjenica da se faktički pregovara o podeli“, kazao je Bećaj.

Predstavnica Kosovskog demokratskog instituta(KDI) Jeta Krasnići naglasila je da Skupština Kosova treba da ima centralnu ulogu u procesu dijaloga i eventualnom sporazumu sa Srbijom, jer treba da ga ratifikuju sa dve trećine glasova poslanika.

Ona je ocenila da je stvaranje delegacije za pregovore u suštini uplitanje u ustavne nadležnosti institucija Kosova.

Tokom prezentacije studije, predstavnik NVO EPIK, Tauljant Krieziu je rekao da analiza ima za cilj da uvede u ustavni okvir bilo koje pregovore, ili dijalog Kosova sa Srbijom.

„Razlog za ovakav pristup odnosi se na jednostavnu činjenicu da Ustav predstavlja najviši dokument svakog modernog društva, koji utvrđuje parametre vršenja vlasti, njegov oblik i sadržaj, ulogu pojedinca u odnosu na ova ovlašćenja i, iznad svega, nosioce suvereniteta i način na koji se to ostvaruje“, kazao je Krieziu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari