Hoće li Evropska komisija prvi put upotrebiti reč "nazadovanje" u izveštaju o Srbiji? 1Foto: Medija centar

Evropska komisija predstaviće sutra godišnji izveštaj o Srbiji u kome će biti ocenjeno da li je od oktobra prošle godine došlo do napretka u reformama. Posebno treba obratiti pažnju na deo izveštaja u kojem će komisija ocenjivati napredak u poglavlju 31 odnosno usklađivanju spoljne i beznednosne politike sa evropskom, budući da Srbija nije uvela sankcije Rusiji što se od nje očekuje posle agresije Rusije na Ukrajinu.

Nikola Burazer, programski direktor Centra savremene politike, za Danas kaže da očekuje da će izveštajem EK dominitari sintagma „bez napretka“ a da će je pratiti sintagma „ograničeni napredak“ za oblasti koje ocenjuje.

– Ono što dosad nismo videli u izveštajima Evrpske komisje o Srbiji, a što ćemo možda videti u ovom izveštaju je „backsliding“ odnosno „nazadovanje“ kada je u pitanju poglavlje 31. Ali videćemo da li je EK spremna da na ovaj korak. Srbija nijednom prema dosadašnjim izveštajima Komisije nije zabeležila nazadovanje ni u jednoj oblasti. Ako bi se tako nešto dogodilo to bi bio prvi put da se za Srbiji registruje nazadovanje – ukazuje Burazer.

Prema do sada poznatim informacijama iz medija koji su imali uvid u izveštaj,  stopa usklađenosti Srbije sa evropskom zajedničkom spoljnom politikom je „značajno smanjena“, i od 64 odsto kolika je bila 2020, sada je pala na 45 odsto.

U nacrtu izveštaja  u koji je Radio Slobodna Evropa (RSE) imao uvid, podvlači se da se Srbija nije uskladila sa sankcijama Rusiji, koje je Evropska unija uvela Moskvi kao odgovor na agresiju u Ukrajini.

„Niz akcija i izjava Srbije je bio u suprotnosti sa spoljnopolitičkim stavom EU. Od Srbije se očekuje da kao prioritet ispuni obaveze i progresivno se uskladi sa restriktivnim merama EU u skladu sa pregovaračkim okvirom Srbije“, podvlači se u dokumentu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari