Hoće li Sever Kosova početi da plaća struju nakon sastanka kod Lajčaka i koji su mogući dogovori? 1foto FoNet/Twitter

Direktor Instituta za međuetničke odnose Fatmir Šeholi za Danas ocenjuje da izjava Lajčaka oko anganžovanja zvaničnog Brisela u organizaciji susreta Kurtija i Vučića i najave oko nekih mogućih dogovora između Kosova i Srbije dolazi u momentu kada, po informacijama koje njegov Insitut ima, „dogovor za energetiku postignut i kao takav treba samo da se potpise od zvanicnika Kosova i Srbije“.

Miroslav Lajčak je trebalo da se bavi sporazumu o sveobuhvatnoj normalizaciji koji se zapravo tiče statusnih pitanja. Kako za tim nije postojalo političke volje, Lajčak je dijalog sveo ponovo na tehnički nivo, ali ni tu nije ima naročito puno uspeha. Sprovođenje sporazuma o energetici je verovatno Lajčaku i najpotrebnije.

Pritom, te „misteriozne” izjave o „nekom” sporazumu bez navođenja o čemu je reč nisu u skladu sa zahtevima da se dijalog učini transparentnijim i da javnost bude informisana o dnevnom redu i temama pre nego što dođe do susreta a ne nakon što sve bude završeno, smatra politikolog Ognjen Gogić upitan za najavu rešenja koje bi usledilo tokom ove sedmice u pregovorima Beograda i Prištine od strane specijalnog predstavnika za dijalog Miroslava Lajčaka.

Shodno radnijim izjavama predstavnika Beograda i Prištine očekuju se rešenja u problemima vezanim za pitanje energetike i plaćanje struje na severu Kosova i Metohije, ali i pitanje nestalih lica, ali osim njih postoji i problem oko registarskih tablica, odnosno zahteva Prištine da se vozila na Kosovu koja imaju tablice Republike Srpske preregistruju i uzmu tablice Kosova. Zbog toga oni koji na KiM dolaze sa srpskim tablicama na oznake države Srbije moraju da lepe stikere, ako žele da pređu administrativne prelaze.

– Taj sporazum podrazumeva da će Srbi sa severa Kosova od avgusta meseca početi da plaćaju struju kao i svi stanovnici Kosova. Takođe upoznati smo da je učinjen pomak u angažovanju oko nestalih lica. Što se tiče tablica, postoji nekoliko predloga za rešenje tog problema, ali to ne ukazuje na neki definitivni dogovor, kaže Šeholi.

U Briselu će se razgovarati najverovatnije o sporazumu oko energetike, što se da zaključiti iz izjava šefa kosovske delegacije Besnika Besljimija i predsednika Srbije Aleksandra Vučića, navodi Gogić. Ipak, to neće biti novi sporazum, iako je Lajčaku čiji je mandatu pri kraju stalo da posreduje u postizanju barem jednog sporazuma, već će biti dogovor o implementacji postojećih koji su postignuti 2013. i 2015. godine. Lajčaku taj jedan sporazum treba kako bi predstavio kao rezultat svog dvogodišnjeg rada, navodi Gogić.

Hoće li Sever Kosova početi da plaća struju nakon sastanka kod Lajčaka i koji su mogući dogovori? 2
foto: Printscreen/YouTube/Nova S

Moguće je da se dogovori neki plan implementacije sa rokovima, kakvih je bilo i ranije u vezi sa drugim sporazumima, dodaje ovaj politikolog.

Gogić se slaže sa Šeholijem da ne treba očekivati nikakav novi sporazum o tablicama, te dodaje da između strana je postignuta saglasnost da se sa reżimom nalepnice nastavi do daljnjeg.

To odgovara i Beogradu i Prištini i to pitanje se neće uskoro ponovo otvarati. Kada je reč o sudbini nestalih, to pitanje je bilo predmet Vašingtonskog sporazuma ali nikakav veći pomak nije napravljen. U Briselu strane eventualno mogu da potvrde svoju posvećenost rasvetljavanju sudbina nestalih, ali se to neće pomeriti dalje od retorike. Pitanje nestalih sa sobom nužno povlači i pitanje krivične odgovornosti za njihovu sudbinu, a to nijedna strana nije zainteresovana da otvara, ocenjuje Gogić.

Sa pojavom spiskova osumnjičenih koji je sastavila kosovska policija, postavlja se pitanje odgovora Srpske liste, čiji se članove na spiskovima nalaze, na eventualna privođenja, s obzirom da je ova stranka građane pozvala da se na pozive za saslušanje ne odazivaju. U javnosti su se pojavili navodi da Srpska lista planira proteste kako bi pažnju Srba skrenula sa dogovora u Briselu, koji bi ovaj deo stanovništva na KiM mogao da posmatra kao po sebe loše.

Hoće li Sever Kosova početi da plaća struju nakon sastanka kod Lajčaka i koji su mogući dogovori? 3
Ognjen Gogić; Foto: YouTube/Printscreen/Slobodno Srpski

Srpska lista poslednjih nedelja najavljuje mogućnost protesta i građanske neposlušnosti ukoliko neko od njenih članova bude podvrgnut istrazi. To nema veze ni sa jednim od ovih pitanja o kojima se pregovara o Briselu. U pitanju su neke njihove stvari, ali čini se da pokazuju nameru da od stanovništva na severu Kosova naprave „živi zid”. Možda će pokušati da upotrebe pitanje energetike da podstaknu ljude na protest jer svakako predstoji nešto čemu se niko na severu Kosova ne raduje, a to je plaćanje računa za struju. Međutim, ako Srpska lista to pokuša, u tome neće imati podršku Beograda koji je zainteresovan da se stavi tačka na pitanje energetike, smatra Gogić.

Šeholi ocenjuje da pred zakonom treba da su ravnopravni i da on kojima je poziv upućen ne bi trebalo da politizuju to, nego da se pred sudom pojave i svedoče. Sud je taj koji će, kao za sve građane Kosova, da odluči da li je ili nije neko kriv, smatra Šeholi.

– Politizovanje i najave od strane čelnika Srpske liste da ce zbog toga protestovati, i da će, kako su izjavili, čak i građanskom neposlušnošću i nedemokratskim sredstvima se braniti, ukazuje na pretnje upućene pravosudnom sistemu što se kosi sa borbom SL za ravnopravnost u sudskim procesima. Građani srpske nacionalnosti na Kosovu su umorni političkih izjava i samo ako budu primorani će protestovati. U suprotnom nisu zainteresovani za bilo kakve proteste, zaključuje Šeholi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari