Arsenijević: Sporazum o energetici na Kosovu je već potpisan, rok 90 dana; mogući protesti Srpske liste kako bi se skrenula pažnja građanja 1foto Aleksandar Roknić Danas

– Priština samo potvrđuje da će Elektrosever preuzeti te četiri grane u energetici i da postoji rok od 90 dana da se sve to sprovede. Pored toga to što će Elektrosever biti privatna firma poput mts d.o.o. preti gubitak radnih mesta, pogotovo ugovoraca, dok će ostalim radnicima, kao što je bilo onda kada je Telekom Srbija postajao mts d.o.o. plata biti umanjena za 50 odsto, naveo je za Danas predsednik GI „Srpski opstanak“ iz Kosovske Mitrovice Aleksandar Arsenijević.

Kaže da je dobio informaciju iz vrha Srpske liste da će u narednim danima krenuti u sprovođenje Sporazuma o energetici, za koji kaže da je već potpisan, nego je zbog osetljivosti teme prekriven velom tajne.

– Takozvani tajni spisak sa kojim se licitira zarad podizanja panike, a na kojem se navodno pored ovog zvanicnog spiska, nalazi jos 150 do 700 ljudi, ima za cilj zastrašivanje i sprečavanje bilo kakvog protesta protiv neke loše odluke za Srbe na severu, što je lanac oko vrata. Imali smo situacije u prošlosti, da dok se nešto u Briselu dogovara, na severu se prave predstave kako bi se prikazalo da su neke stvari nametnute, a ne dogovorene. U te predstave ubrajam hapšenje Marka Đurića, okupljanje u Rudaru kako bi se Isa Mustafa sprečio da prođe, dok je on otvarao Bistrički most u Ibarskoj slatini na severu, zamajavanje i skupljanje građana kod glavnog mosta pod izgovorom da ce doći Rosu i porušiti zid u donjem delu novog šetalista, a sve u danu nakon briselskih razgovora i davanja broja +383 i telekomunikacija Prištini. U pitanju je bacanje dimne zavese, ocenjuje Arsenijević.

Spiskovi, o kojima je naš list pisao, mogli bi biti povod za proteste u organizaciji Srpske liste, koji bi za cilj imali da se skrene pažnja sa energetike i problema registarskih tablica. Protesti mogu potrajati 90 dana, dok se potpuno ne implementira postignuti dogovor oko Elektrosevera, kaže naš sagovornik.

Nakon polaganja venaca na spomenik Junacima sa Košara u Beogradu, predsednik Srbije Aleksandar Vučić tokom obraćanja medijima govorio je i o problemu energetike na severu Kosova, rekavši da će firma „Elektrosever“ imati nadležnosti distribucije, te da je to dogovoreno sa predstavnicima Kosovske kompanije za distribuciju električne energije (KEDS). Ipak, drugačiji navodi su stigli iz Prištini, čiji predstavnik Besnik Bisljimi kaže da u ime Kosova jedino pregovara Vlada Kosova.

Za ranije medijska prepucavanja oko energetike Petra Petkovića, direktora Kancelarije za KiM, i kosovskog premijera Aljbina Kurtija, Arsenijević je rekao da su klasična populistička prepucavanja koja za cilj imaju da se zamaskira da je dogovor oko energetike postignut još 13. marta ove godine na sastanku sa Miroslavom Lajčakom u Briselu.

– Čak i Lajčak je naveo da su blizu postizanja sporazuma. U Briselu je sve dogovoreno i Kurti pokušava da to implementira. A po informacijama koje imam dogovor je da licenca za distribuciju dobije privatna firma Elektro-sever koja će imati rok od 90 dana da ispuni određene uslove, a u suprotnom će im licenca biti oduzeta, rekao je početkom ovog meseca lider GI „Srpski opstanak“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari