Beograd i Priština plaše građane oprečnim izjava o plaćanju struje na severu Kosova 1foto: foto Aleksandar Roknić Danas; Foto: YouTube/Printscreen/Slobodno Srpski; Foto: Beta/AP/Visar Kryeziu; Foto: Kancelarija za Kosovo i Metohiju

Preko medija ponovo se prepucavaju kosovski premijer Aljbin Kurti i direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Vlade Srbije Petar Petković, ovoga puta u vezi rešenja za energetiku, odnosno plaćanja struje građana iz severnog KiM. Da su prepucavanja samo populizam koji za cilj ima da prikrije delove dogovora iz Brisela ali i da izazove strah kod građana sa severa, smatraju sagovornici Danasa.

Prvobitno je kosovski premijer poručio da je blizu rešenje do kog bi doveli briselski pregovori, ali da traženje rešenja ne može trajati u nedogled, tačnije da kosovske insitucije ne mogu beskonačno da plaćaju struju za građane sa severa Kosova. Dodao je da će plaćanje struje na severu neophodno te da će svaki cent dat za sever biti evidentiran kao dug, jer Priština, kako je rekao Kurti, ne poklanja novac.

Nakon toga je usledila u odnosu na Kurtijevu oprečna Petkovićeva izjava koji je između optužbi da Kurti samo izaziva mržnju i diže tenzije, rekao i da Srbija unazad uredno plaćala struju za četiri opštine na severu KiM. Kuriju je poručio da bi najbolje bilo da počne da primenjuje sporazume iz Brisela iz oblasti energetike, od kojih je prvi postignut 2013, a drugi 2015. godine. Njima je, podsetio je, predviđeno da srpske energetske kompanije treba da dobiju licence za snabdevanje i distribuciju struje, ali se to do danas nije desilo.

Klasično populističko prepucavanje

– Ovo je klasično prepucavanje Kurtija i Petkovića i obmanjivanje širih narodnih masa. Mislim da pretnja Aljbina Kurtija kako navodi Petković uopšte nije skrivena nego je otvorena, ali i da je upućena u dogovoru sa Petkovićem kao glavnim pregovaračem. Čak i Lajčak je naveo da su blizu postizanja sporazuma. U Briselu je sve dogovoreno i Kurti pokušava da to implementira. A po informacijama koje imam dogovor je da licenca za distribuciju dobije privatna firma Elektro-sever koja će imati rok od 90 dana da ispuni određene uslove, a u suprotnom će im licenca biti oduzeta, navodi za Danas lider GI „Srpski opstanak“ sa KiM Aleksandar Arsenijević. On dodaje da ovakvi različiti navodi iz Prištine i Beograda zbunjuje njegove sugrađane sa severa KiM. Građani su zbunjeni odakle struja dolazi i ko tu struju plaća, a to proizvodi i strah hoće li morati da plaćaju dugovanja koja Kurti najavljuje, kaže Arsenijević.

-Postoji mogućnost da se plaćaju ta dugovanja, ali sporazum sa takvim zaključkom ne bi smeo da bude potpisan. Poslednjim briselskim pregovorima su nas stavili u poziciju da ćemo verovatno plaćati dugovanja za električnu energiju koju smo do sada utrošili, a to neće biti ravnomerno raspoređeno na velike trošače, već će dugovanja tih velikih trošača plaćati svi građani. To je apsurd. Vidite, mi ne bežimo od toga da struju treba da plaćamo, ali smo za to da se plaća u formatu koji je prihvatljiv za građane, navodi lider ove građanske inicijative.

Da su ova prepucanjava populizam smatra i politikolog Ognjen Gogić. On smatra da Beograd i Priština igraju na strah Srba sa severa koji se plaše da će dobiti veliki račune sa zaostalim dugovanjima.

-Dogovor o energetici postoji. Briselski sporazumi su jasni. Po njima je trebalo da se formiraju javna preduzeća na severu koji bi se bavili energetikom, plaćanjem računa… Ne znam zašto do toga nije došlo. Tu je bilo i pitanje tehničkog i logističkog rada koji ni Priština nije znala da izvede. Dogovor podrazumeva da je čitav sever u energetskom sistemu Kosova, a da je Kosovo u energetskoj uniji sa Albanijom, navodi Gogić za naš list.

Napominje da srpska preduzeća koja pominje Petković nisu preduzeća Republike Srbije, već da su, poput ćerke firme MTS-a – mts d.o.o. koja se bavi telekomunikacijom na severu zapravo privatne firme. Nepreciznim izjavama i srpske i kosovske strane namerno stvara zabuna, ali je pre svega reč o nemaru i javašluku sa obe strane i ne pristupanju ozbiljno sprovođenju sporazuma koji su veoma jasni, te tako se dižu tenzije. Odgovornost za to snosi i EU koja se pokazala nespremnom da zatvori se procese koje je pregovorima otvorila, a koji trenutno „vise u vazduhu“, ocenjuje Gogić.

Na to ukazuje i Arsenijević koji kaže da problem energetike postoji jer su Srbi do 12. decembra 2020. godine struju na severu dobijali od Srbije, te je veći deo građana struju plaćao, ali nakon prelaska u kosovski sistem turska firma koja naplaćuje i distribuira struju nije dozvolila otvaranje ćerke firme srpskog EPS-a. On napominje da građanima sa severa od 2021. ne stižu računi za utrošenu električnu energiju i dodaje da čak i da dođe do otvaranje ćerke firme javnog preduzeća Srbije građani od toga ne bi imali nikakvu korist, jer će to biti privatne firme ogranka Srpske liste.

– Mi i sam MTS d.o.o. imamo problem – ne dobijamo internet ni minute za razgovor koji su ugovorom propisani, kaže Arsenijević.

Srbe predstavljaju kao divljake koji neće da plaćaju dažbine

Kurtiju se rešenjem žuri zato što Kosovu predstoji po njihovim predviđanjima velika energetska kriza, smatra Gogić. On navodi da predstojeća kriza predstavlja veliku političku cenu za prištinsku vlast i da veliki revolt kod Albanaca izaziva to što, kako smatraju, Srbi na severu mogu da neograničeno troše struju i da je ne plaćaju dok njima preti povećanje cene i restrikcije zbog moguće krize, objašnjava ovaj politikolog.

Nas u celom svetu, ne samo u Srbiji, predstavljaju kao neke divljake koji ne žele da izmiruju osnovne životne potrebe i koji neće da plaćaju struju ni po koju cenu. A mi želimo sporazum koji bi bio blag i sa dužim rokom kako bi građani imali vremena da se priviknu na taj novi režim naplate struje, navodi Arsenijević.

Ipak nezadovoljstvo ovakva situacija stvara i kod građana na jugu KiM, koji od jednostranog proglašenja nezavisnosti Kosova plaćaju račune za struju i koji su, kako ukazuje Gogić, morali da plaćaju dugovanja za protekli period.

-Niko ih nije pitao hoće li ili neće i niko nije stao u njihovu zaštitu. Srbi na severu neće ići toliko daleko unazad, računi zastarevaju, ali na jugu su morali jer ih niko nije pravno zaštitio. I to je generalno situacija na KiM, poput toga da je problem za sever kada dođe ROSU, koju u Gračanica na primer može nesmetano da defiluje, ukazuje Gogić i navodi da smatra da neko namerno diže tenzije ciljano na severu.

Beograd i Priština plaše građane oprečnim izjava o plaćanju struje na severu Kosova 2
Ognjen Gogić; Foto: YouTube/Printscreen/Slobodno Srpski

Arsenijević dodaje da struja trenutno dolazi iz albanske prestonice Tirane, te poručuje da su građani na silu prethodnih deset godina naterani na integraciju u kosovsko društvo, ali da će teško prihvatiti albanizaciju i plaćanje struje Tirani. Gogić smatra da se informacije o dopremanju struje iz Tirane tendeciozno iznose građanima, jer to za Srbe znači da postaju deo Velike Albanije.

On kaže da neke institucije na severu struju plaćaju, ali da mu je nejasno kako bi Beograd plaćao struju za domaćinstva u četiri severne opštine Prištini, jer bi to značilo da Srbija zvanično priznaje kosovske insitucije. Ovaj politikolog dodaje da se i na sednicama kosovske Skupštine kada se donosi budžet raspravlja o novcu koji Priština izdvaja za struju koju sever potroši.

-To je taj galimatijas. Stvara se potpuni haos izjavama koje su neutemeljene da bi se ljudi uznemirili, smatra Gogić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari