Hoće li se desnica okupiti ispred Skupštine? 1Foto: Kristina Bondžulić/Danas

Ranije najavljen skup tviteraša „Samo Dejo“, u čijem iniciranju je učestvovao i Nemanja Šarović, koji je trebalo da bude održan sutra u vreme posebne sednice na kojoj će se raspravljati o Kosovu i Metohiji, na platou ispred Skupštine je, tvrdi Šarović, zabranjen, ali okupljanje desno orijentisanih građana ipak nije isključeno.

Predsednik udruženja građana „Pokret Ljubav Vera Nada“ zakazao je za sutra u 15h konferenciju za štampu. Takođe građane je pozvao u „šetnju“.

On je odgovarajući na pitanje novinara rekao da je pokret Ljubav, vera, nada bio jedan od inicijatora organizovanja protesta ispred Skupštine Srbije dok se u njoj raspravlja o Kosovu, uz prisustvo Vučića, ali da pošto je skup zabranjen od policije taj pokret ne poziva građane da dođu na protestni skup, već u šetnju, da bi „sve bilo po zakonu“, navodeći da niko ne može zabrani građanima da šetaju i zastanu ako vide prijatelje.

Primetno je da se sa tviter naloga „Samo Dejo“, iza kog stoji Miloš Uskoković, kako se predstavlja „tviteraš, autor Tviter spejseva i politički aktivista“ građani i dalje pozivaju na protest sutra u 15 časova, u vreme kada je Šarovićeva konferencija zakazan, kao i da se je sa pomenutog naloga upućena zahvalnost predsedniku „Pokreta Ljubav Vera Nada“ za zakazivanje konferencije.

Iz Srpske stranke Zavetnici reagovali su na, kako kažu, natpise režimskih medija koju „pokušavaju da podignu nivo panike, zasipajući javnost brojnim dezinformacijama“.


– Jutros je jedan od portparola režimske propagande izneo optužbe o planiranim neredima, navodeći da iza takvih „planova“ stoji Ruska Federacija. Da se radi o direktnoj koordinaciji sa vrhuškom SNS-a, potvrdio je sam predsednik Vučić, koji je sinoć, ekspresno nakon debate na RTS-u, izneo neistinu da je državotvorna opozicija pozvala svoje pristalice na sutrašnje okupljanje ispred Skupštine Srbije, navode iz Zavetnika.

Kažu i da odbacuju učešće u organizaciji nasilnih protesta, navodno planiranih za sutra, a koje im, navode, režimski mediji prišivaju.

– Opravdano sumnjamo da je po sredi oprobani scenario takozvane „lažne zastave“ po kojem određene strukture planiraju nemire, kako bi zatim za njih optužile državotvorne snage i sve političke i društvene aktere koji se protive predaji Kosova i Metohije, kažu Zavetnici.

Ova grupacija pod sloganom „Ne ultimatumu“ zajedno sa Srpskim pokretom Dveri, Novom demokratskom strankom Srbije, Pokretom za odbranu Kosova i Metohije i Državotvornim pokretom protivi se prihvatanju francusko-nemačkog predloga, a nije poznato hoće li se sutra ispred Skupštine pojaviti i predstavnici ostalih organizacija iz ovog bloka.

Oni su već organizovali niz konferencija i sastanaka povodom ovog pitanja.

Takođe, sporazumu se protivi i Narodna stranka čiji su poslanici Skupštini predali rezoluciju kojom se predviđa odbacivanje „nemačko-francuskog plana“, jer, kako se navodi, ugrožava teritorijalni integritet i suverenitet Srbije.

Nijedna od pomenutih grupacija zvanično na protest nije pozvala, ali je moguće da njihovi članovi i simpatizeri uzmu učešće u sutrašnjoj protestnoj šetnji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari