Hoće li Vučić dati Vulina i zašto neće odmah? 1Foto: FoNet/Nenad Đorđević

Vest o stavljanju šefa BIA Aleksandra Vulina na američku listu sankcija zbog odnosa sa Rusijom i sumnje na upletenost u trgovinu oružjem, kriminal i korupciju, zadaje ozbiljne probleme predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću, jer se ne može tako lako sakriti pili zatrpati nečim drugim, iako je predsednik posle te vesti pokupao da javnosti skrene pažnju na priču o spisku naprednjačkih botova oglašavajući se na Instagramu.

Sanacija štete počela je sutradan rano ujutru izjavama poput toga da njegovu politiku „neće da vode ni Amerkanci, ni Rusi niti bilo ko drugi“.

„Politika koju ja vodim mora da bude dobra za Srbiju i za srpski narod“, kazao je on upitan hoće li, njegov prijatelj Vulin ostati na mestu prvog čoveka bezbednosne agencije.

U demokratskim sistemima se ovo pitanje verovatno ne bi ni otvaralo, ali u Srbiji se o tome uveliko debatuje.

Redovni profesor FPN Univerziteta u Beogradu Miloš Bešić ocenjuje za Danas da neće doći do smene Vulina, da neće doći do smene Gašića, niti bilo koga.

– Razlog je jednostavan i tipičan za sisteme sa dominantom partijom. Naime, temelj snage dominantih partija jeste percepcija njihove snage. Ukoliko bi na unutrašnji i/ili spoljasnji pritisak došlo do smene bilo koga, to bi bio znak slabosti, a time se narušava gorepomenuta percepcija omnipotentnosti i snage dominante partije – objašnjava on.

A na pitanje čak i da time rizikuje sukob sa SAD i Zapadom, odgovara da sukob sa Zapadom može da se „pegla“, a gubitak percepcije snage i nemoći ne može.

Dragan Popović, direktor Centra za praktičnu politiku, smatra da smena ipak zavisi od jačine američkog pritiska.

– Ali dosadašnje iskustvo nam pokazuje da se Vučić ne odriče lako svojih ljudi. To je princip po kome funkcionišu mafijaške organizacije i gde svako odbacivanje ljudi šalje ostalima poruku da ni njihov položaj nije siguran. Čak i ako bude morao da zameni Vulina usled jakog pritiska to će izvesti na način da obojica ispadnu žrtve velike sile i nekakve antisrpske zavere – objašnjava on.

Upitan kako se meri i kako se može videti jačina američkog pritiska i zašto se ovo dešava baš sada, odgovara da ne zna zbog čega sad, ali da su se verovatno sad poklopile okolnosti da je Vulin i pod sumnjama za kriminal, ali i da je već nekoliko puta otvoreno podržavao Putina i išao u Rusiju.

– A pritisak ćemo moći da izmerimo samo po rezultatima, jer se verovatno većina aktivnosti odvija iza zatvorenih vrata – kaže Popović.

Dok politički analitičar Dragomir Anđelković kaže za Danas da geopolitički segment američkih optužbi na račun Vulina ne treba shvatiti kao nešto relevantno.

– Naša stvar je kakve gradimo odnose sa Rusijom. Uostalom, na nas nije ta zemlja izvršila agresiju, već NATO predvođen SAD. Drugačije stvari stoje sa optužbama za umešanost u trgovinu narkoticima i oružjem. Ne ulazim paušalno u to da li su one u konkretnom slučaju tačne ili ne, ali Srbija je dužna da u vezi sa tim zatraži od Vašingtona dokaze, pa da vidimo o čemu se radi. Ako se pokaže da su osnovani, državni organi su dužni da postupe u skladu sa zakonom bez obzira o kome se radi. U tom slučaju se svakako, i to za početak čitavog procesa, podrazumeva smena sadašnjeg direktora BIA – smatra on.

Ipak konstatuje da svi dobro znamo da su to bajke.

– S obzirom kakav je naš sistem, to da će vlast tražiti bilo kakve dokaze i potom, ako se pokaže da postoje, u skladu sa njima postupiti, nije realno. Jer, ne radi se primarno o Vulinu. On je samo karika u Vučićevom lancu. Odgovornost za sve ono što opterećuje našu zemlju, od Jovanjice, preko veza sa Belivukom, do niza drugih afera, povezana je sa onim ko je tvorac našeg nakaradnog sistema. To ne amnestira Vulina ali ga štiti. Vučić sigurno neće pokrenuti procese koji u krajnjoj instanci vode do njega – objašnjava Anđelković.

Kako zaključuje, na američke sankcije i optužbe Vučić će reagovati, pre indirektno nego direktno, politički i medijski, i siguran je neće biti pokrenute odgovarajuće pravne procedure.

I dok se malo konkretniji stav Vučića očekuje u četvrtak, nezvanično se na političkoj sceni i od onih bliskih vladajućoj garnituri može čuti da je Vučić doneo odluku o smeni Vulina ali da za to čeka pravi momenat, nekoliko meseci pred izbore ili tokom formiranja nove vlade. Kako dodaju, ako ipak ne bude imao izbora, moguće da će se dogovoriti s Vulinom da on samostalno podnese ostavku, i tako na sebe preuzme loš odjek takve odluke kod Vučićevih simpatizera. Vučić neće podleći pritiscima, a Vulinov čin će se u medijima bliskim vlasti veličati.

To se objašnjava time da da je Vučićeva tehnologija vladanja da njegovo biračko telo ništa ne sme da vidi kao  njegovu slabost i popuštanje pod pritiskom bilo koga, pa i Amerike, jer sve vreme gradi imidž jakog patriotkosg lidera.

Kako navode naši nezvanični sagovornici, ovo je ozbiljna poruka Amerike ovoj vlasti i Vučić, ma koliko se busao u grudi, shvata da SAD neće tolerisati kriminal, koruociju i što je najvažnije otvorenu saradnju u podrivanju interesa Amerike na ovom području, budući da Vulin, kako kažu naši sagovornici, sve što radi radi ne ni u intersu Srbije nego Rusije.

Naši izvori navode da postoje teme oko kojih sa Amerikom nema kompromisa te da tolerancija Vučića zbog ventualne saradljivosti oko Kosova ima granice i do njih će se doći do kraja godine. Uz to, naši izvori smatraju da Vulinovo ime neće biti poslednje na spisku za sankcije i da je ovo samo prva mera u nizu, odnosno da bi Amerika mogla da povede postupak i istragu protiv šefa BIA.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari